Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Cabernet Franc är en druva som länge levt i skuggan av betydligt mer berömda cabernet sauvignon.
Cabernet Franc är en druva som länge levt i skuggan av betydligt mer berömda cabernet sauvignon.
Cabernet Franc är en druva som länge levt i skuggan av betydligt mer berömda cabernet sauvignon.
Cabernet Franc har, och har haft, stor betydelse som ingrediens i världskända blandviner. Framför allt de storslagna vinerna från Bordeaux
Cabernet Franc har, och har haft, stor betydelse som ingrediens i världskända blandviner. Framför allt de storslagna vinerna från Bordeaux
Cabernet Franc har, och har haft, stor betydelse som ingrediens i världskända blandviner. Framför allt de storslagna vinerna från Bordeaux
1 AV 2
Cabernet Franc är en druva som länge levt i skuggan av betydligt mer berömda cabernet sauvignon.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
Cabernet Franc har, och har haft, stor betydelse som ingrediens i världskända blandviner. Framför allt de storslagna vinerna från Bordeaux
Foto: SHUTTERSTOCK

Tiden är kommen för Cabernet Franc att ta plats

En druva som länge levt i skuggan av betydligt mer berömda cabernet sauvignon – men också en druva som både är en spjutspets i berömda blends och som levererar fantastiskt i druvrena viner.

Nu är det hög tid för Cabernet Franc att ta det stora klivet in i strålkastarljuset.

Än i dag är det många vindrickare som har dålig koll på druvan Cabernet Franc. Kanske för att den av många fortfarande mest anses som en blanddruva. Kanske också för att den, i ärlighetens namn, inte alltid producerats med rätt förutsättningar och därför resulterat i rätt fräna och trista viner.

Rätt hanterad och på rätt växtplats är det däremot en spännande och intressant druva som ger lätt parfymerade viner med massor av lingon, färska örter, syrliga smultron och hallon i doft och smak, ofta tillsammans med en väldigt karaktäristisk bitterbeska, som av druvkärnor och grön paprika.

Idag hittar man finfina viner på Cabernet Franc i såväl italienska Toscana och franska Irouléguy som kanadensiska Ontario och på flera håll i Nya Zeeland Foto: SHUTTERSTOCK

Just det sistnämnda är ibland en vattendelare, och Cabernet Franc kan i vissa fall vara något av en ”aquired taste”. Personligen tillhör jag i allra högsta grad fanskaran, och det är en kärleksfull relation som växer sig starkare i samma takt som det dyker upp fler och fler högkvalitativa viner med Cabernet Franc som enda druva eller huvudingrediens. Den saftiga fräschören tillsammans med den rättframma kryddigheten. Den generösa röda bärigheten tillsammans med den bitterbeska lavetten i gommen. Ett vin som på en och samma gång är klunkvänligt på egen hand i rejäla kupor och som perfekt partner till en stor variation av maträtter.

Kryddighet, komplexitet och tuggmotstånd

För mig inleddes kärlekshistorien med Cabernet Franc på allvar när jag första gången drack en flaska av vinet Clos de Noyer från producenten Domaine Grosbois i Chinon, Loire – en plats som räknas som en av de bäst lämpade i världen för just Cabernet Franc. 

För mig var det, där och då, en komplett vinupplevelse som tillfredsställde alla mina personliga önskemål som vinkonsument: där fanns kryddigheten, komplexiteten, tuggmotståndet – och samtidigt den lätta rödbärigheten, den syradrivna fräschören och den lättklunkade tillgängligheten.

Vinmakaren bakom Clos de Noyer heter Nicolas Grosbois och han har de senaste åren rönt stora framgångar med sina druvrena Cabernet Francviner – inte minst här i Sverige tack vare näthandlaren och importören Caviste. 

Samtliga viner som Nicolas gör under Domaine Grosbois flagg bär en tydlig Chinonstämpel, oavsett om det handlar om enklare bordsvinsformat eller lyxigare elegans ämnad för lagring.

– Cabernet Franc är för mig en maskulin druva. Den är som en vildhäst som måste tämjas. Lyckas man med det är den som druva en mix av styrka och finess, med perfekt balans mellan tanniner och syra, och med en silkig struktur. Det är en mångfacetterad druva som ger bra viner i hela spektret från enkelt och saftigt, till långlivade premiumviner ämnade för lagring, säger han.

Att just Chinon och Loire är så lämpat för Cabernet Franc menar Nicolas Grosbois helt enkelt beror på den perfekta kombinationen mellan geografiska förutsättningar och druvkaraktär – klimat och latitud går hand i hand och gör här Cabernet Franc till en lättodlad druva som ger lysande resultat.

– Den odlas på många håll i världen, men kan ibland framstå som en bångstyrig outsider eftersom den tenderar att bli frän och sträv både när den är övermogen eller inte har mognat tillräckligt. I Chinon får kan druvorna mogna ut ordentligt utan att de blir för stora och tunga. De bibehåller alltid en fin fräschör, säger Nicolas.

Cabernet Franc viktig i världskända blandviner

Samtidigt får vi inte glömma vilken betydelse Cabernet Franc har, och har haft, som ingrediens i världskända blandviner, framför allt så klart de storslagna vinerna från Bordeaux där den ofta ingår som en liten men ack så viktig del i en trojka tillsammans med merlot och cabernet sauvignon. Världsberömda prestigevinet Château Cheval Blanc, från högra strandens Saint-Émilion, har ofta runt 50 procent Cabernet Franc i sina blends, och även om högra stranden annars mestadels är Merlotbaserad bidrar Cabernet Franc hos många producenter med en karaktäristisk krydda, fräschör och röd bärfrukt.

Just den besläktade Bordeauxkollegan cabernet sauvignon känner alla vinvänner väl igen, och de flesta kan också ganska lätt identifiera den blint på de typiska dofterna av exempelvis svarta vinbär, cigarrlåda, viol och kakao. Intressant i sammanhanget är att Cabernet Franc, tillsammans med sauvignon blanc, är förälder till cabernet sauvignon.

Än i dag är Frankrike och Italien de överlägset största Cabernet Francländerna – 80 procent av världens Cab Francodlingar finns här –, inte minst då i tidigare nämnda Loire, där förutom Chinon även Bourgeuil och Saumur-Champigny står ut som högkvalitativa områden.

Men det är långt ifrån bara i Loire som det görs lysande viner på Cabernet Franc. I dag hittar man finfina viner på druvan i såväl italienska Toscana och franska Irouléguy som kanadensiska Ontario och på flera håll i Nya Zeeland, inte minst Hawke’s Bay och Marlborough.

I listorna över 2017 års förväntade vintrender nämns Cabernet Franc från just Loire som ett av de vinområden som många tror kommer få sitt stora genombrott. Foto: SHUTTERSTOCK

Min kärlekshistoria med Cabernet Franc har alla möjligheter att bli långlivad. Många vinmakare går från klarhet till klarhet vad det gäller att renodla karaktär och kvalitet, och dessutom borgar den rådande trenden för att Cabernet Franc har ett ypperligt tillfälle att – för att låna ett uttryck från businessvärlden – ta marknadsandelar. Vi vet redan att konsumenterna tröttnat både på syltigt mjuka viner och alkoholstinna tanninbomber som kräver åratal av lagring. Och i det perspektivet har Cabernet Francs strama fräschör, rödbärighet och kryddfokus i mina ögon en given och självklar plats.

I listorna över 2017 års förväntade vintrender nämns Cabernet Franc från just Loire som ett av de vinområden som många tror kommer få sitt stora genombrott. Jag kan bara instämma, och jag hoppas innerligt att Cabernet Franc får sin välförtjänta plats i vinets finrum.

Snabba fakta om Cabernet Franc

Totalt i vinvärlden finns cirka 54 000 hektar Cabernet Franc. 80 procent av de odlingarna ligger i Frankrike och Italien.

Cabernet Franc tros härstamma från sydvästra Frankrike, och är den äldsta medlemmen i Carmenèrefamiljen, där även bland annat cabernet sauvignon och merlot ingår.

Cabernet Franc och mat

Cabernet Franc är en matvänlig druva, och fungerar, beroende på stil och ursprung, till såväl fågel och fisk som nötkött: Kalvköttbullar i tomatsås, ugnsgrillad kalkon med tranbärsgelé, lammkebab eller en mustig viltgryta är bara några prima matförslag.

Kryddor som gifter sig väl med Cabernet Franc är klassiker som timjan, oregano och rosmarin, men testa även exempelvis koriander och jalapeño.

Är du ostsugen går det inte att misslyckas om du dukar fram en fransk getost – eller för all del en camembert.