Anläggningen nära Narbonne i Langudeoc-Rousslon bjuder på en magnifik utsikt över vingårdar och medelhavet.
1 av 3: Anläggningen nära Narbonne i Langudeoc-Rousslon bjuder på en magnifik utsikt över vingårdar och medelhavet. Foto: PRESS
Vem skulle inte vilja besöka Domaine de la Romanée-Conti där de gör världens dyraste vin?
2 av 3: Vem skulle inte vilja besöka Domaine de la Romanée-Conti där de gör världens dyraste vin? Foto: PRESS
Ingenstans är vinerna så varierade som i Lore.
3 av 3: Ingenstans är vinerna så varierade som i Lore. Foto: PRESS

Fem franska vingårdar du inte vill missa

Inget annat land har så många berömda vinproducenter som Frankrike. Här görs viner i världsklass i alla hörn och regioner i landet. Tyvärr kan det vara svårt att komma in hos de bästa vinhusen. Här är fem vingårdar du inte vill missa – och som har öppet för besök.

Gérard Bertrand – Roussillon

Från rugbyspelare till vinhjälte

Gérard Bertrand är inte den förste rugbyspelaren i världen att ge sig in i vinbranschen. Men i Frankrike är han störst och bäst. Hans vinhus med prestigevinet Château l’Hospitalet har gjort en formidabel succé. Anläggningen nära Narbonne i Langudeoc-Rousslon bjuder på en magnifik utsikt över vingårdar och medelhavet. Vinkällarna är imponerande. Där finns också stor vinbutik och trevlig restaurang på innergården.

Adress: George Bertrand, Route de Narbonne Plage, 11100 Narbonne, Frankrike

Gerard-bertrand.com

På det magnifika slottet Vignelaure i norra Provence produceras rött och rosé av hög kvalitet. Foto: PRESS

Ch. Vignelaure – Provence

Svenskägt i norra Provence

Tillhör du dem som gillar både konst och vin? Då ska du bege dig till magnifika slottet Vignelaure i norra Provence, några timmar nordväst om Nice. Här produceras rött och rosé av hög kvalitet. Både anläggningen, vinkvaliteten och konstsamlingen byggdes upp av den kände bordeauxproducenten Georges Brunet. Nu ägs slottet av svensken Bengt Sundström, grundare av nätauktionshuset Lauritz. Öppet året runt med källarbesök, provningar och möjlighet att köpa vin.

Adress: Chateau Vignelaure, Route de Jouques 83560 Rians, Frankrike

Vignelaure.com

Château de Meursault – Bourgogne

Berömda vinskatter i bourgogneslott

Det är ofta omöjligt att ta sig in på de berömda egendomarna i Bourgogne. Mestadels ser du bara fasaden till källarna där de ruvar på alla berömda vinskatter. Vem skulle inte vilja besöka Domaine de la Romanée-Conti där de gör världens dyraste vin? Men Château de Meursault, strax söder om Beaune, duger också bra. Här kan du kliva ner i 1600-talskällarna, prova vin och känna historiens vingslag i den vackra renässansbyggnaden med ståtlig park.

Adress: Château de Meursault, 5 Rue du Moulin Foulot, 21190 Meursault, Frankrike

Chateau-meursault.com

I gränslandet mellan franskt och tyskt frodas gemytet i de gulliga byarna bland vinkullarna. Foto: PRESS

F E Trimbach – Alsace

Pittoreskt med fransk-tysk kultur

Alsace måste vara världens trevligaste vinregion. Här i gränslandet mellan franskt och tyskt frodas gemytet i de gulliga byarna bland vinkullarna. Mat och vin är ständigt närvarande. Allting ligger nära och vinproducenterna tar gärna emot besök. Tittar du in till familjen Trimbach får du dessutom möjlighet att prova några av Alsace bästa viner – och dessutom uppleva vinkällare som få andra. Byggnaden är ett kulturminne i sig.

Adress: F E Trimbach, 15 Route de Bergheim, 68150 Ribeauville, Frankrike

Trimbach.fr

Langlois-Chateau – Loire

Bubbelvin i hjärtat av Loire

Ingenstans i Frankrike hittar du så många slott. Och ingenstans är vinerna så varierade som i Lore. Här görs både vitt, rött och rosé i olika stilar på olika druvor i olika stilar. Lika uppskattat är de mousserande vinerna där Langlois-Chateau står i en egen klass. Både som vin och besöksmål. Här i den mysiga staden Saumur har de restaurang och vinprovningsrum – men också en vinkällare med gångar som borrar sig djupt in i berggrunden vid Loirefloden.

Adress: Langlois-Chateau, 3 Rue Léopold Palustre, 49400 Saumur, Frankrike

Langlois-chateau.fr

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!