En storslagen weekend i världsarvsklassade Champagne
Spännande, underjordiska källargångar, vackra palats och kulinariska upplevelser. Följ med Allt om Vins Marie Oskarsson till den världsarvsklassade vindestinationen Champagne.
Landsvägen slingrar genom byar med namn som känns igen från champagneetiketterna – Le-Mesnil-sur-Oger, Oger, Avize, Vertus, Cramant. Den gör genom den öppna platån Côte des Blancs som sträcker sig söderut från Épernay. Här odlas bara vitvinsdruvan chardonnay. På båda sidor om vägen böljar de välskötta vingårdarna i ett perfekt lapptäcksmönster, alla med en skylt som berättar vilket champagnehus det tillhör – eller kanske snarare vilket champagnehus odlaren har kontrakt med. Färden fortsätter upp mot de skogsklädda bergen Montagne de Reims mellan Épernay och Reims. Vi hinner en snabb tur till byn som legenden gjort känd som champagnens födelseplats.



Dom Pérignon har haft stor betydelse för Champagnes historia
I Hautvilliers levde benediktinermunken Pierre Pérignon på 1600-talet. Han utvecklade den andra jäsningen i vinet, den som ger bubblor, och dessutom metoden att blanda viner från flera olika årgångar till en jämn kvalitet som är lika år från år – just så som alla champagnehus gör med sina standardchampagner än i dag. Klostret där Dom Pérignon är begravd finns kvar i Hautvilliers. Det ägs av Moët & Chandon, och är inte öppet för besök. Men den berömde munkens namn dyker upp överallt – på gatunamn, som en staty och förstås som champagne på det folkliga Café d’Hautvilliers på Place de la République.
LÄS OCKSÅ: Champagne - gediget hantverk och äkta bubbel
Res smart:
Enklast är att ta flyget till Paris. Aéroport Charles de Gaulle ligger sydost om staden. Därifrån är det 15 mil till Reims, alltså ca 1,5 timmes bilkörning på motorväg. Det går också snabbtåg direkt från Charles de Gaulle till Reims. Då kommer man till Gare de Champagne-Ardenne som söder om Reims. Därifrån kan man ta ett lokaltåg eller taxi till centrala Reims.
Det börjar bli sent, så vi far vidare mot Reims. Här väntar en storartade kulinarisk upplevelse – en avsmakningsmeny på trestjärniga L’Assiette Champenoise, där Alain Lallement regerar i köket. Tonen slås an med ett glas Bollinger roséchampagne från en magnumflaska som apéritif, och fortsätter i samma stil med utvalda champagner från restaurangens telefonkatalogstjocka vinlista. Nästa dag har vi ett tidigt besök hos en av världens största champagneproducenter, G.H.Mumm, som erbjuder en välregisserad guidning i de kilometerlånga källarvalven. En del av turen stannar i Mumms museum med historiska objekt som använts inom champagneproduktionen. Det är imponerande, men i Reims underjord finns större överraskningar än så.
Besök en småodlare
Många av Champagnes över 5.000 druvodlare gör egna champagner av en del av sin skörd, så kör längs Route Touristique de Champagne, stanna till i någon by och knacka på hos närmsta producent. Här finns många olika stilar och smaker att upptäcka.
Läs mer på: champagnesdevignerons.com
Missa inte kalkstensgruvorna i Reims
Det var romarnas som lade grunden till Reims stora hemlighet med sina kalkstensgruvor. Från de djupa, runda kalkstensgruvorna, så kallade crayères, har det sedan grävts ut långa källargångar som vindlar mellan champagnehusen i Reims. Här nere lagrar de sina viner i mörker och perfekt konstant sval temperatur. De vackraste källarna finns hos Taittinger och Veuve Cliquot. Valven är närmast kyrklika. På väggarna i källargångarna syns inkarvat ”klotter” från både vinkällararbetare och soldater från Första Världskriget. Källargångarna har genom historien använts som både krigssjukhus och skyddsrum. De inristade meddelandena från förr mellan staplarna av champagneflaskor är en mycket påtaglig påminnelse om detta.



Mitt i Reims reser sig den vackra katedralen Notre Dame de Reims, som började byggas 1211. Här har flera av Frankrikes kungar haft sina kröningsceremonier. Katedralen skadades dock svårt när den bombades under första världskriget, och den långa restaureringen pågår fortfarande. Alldeles intill ligger Palais du Tau, det vackra palatset där katedralens ärkebiskopar bodde. Det är numera museum, och huserar föremål som använts vid kröningarna samt gobelänger från katedralen. Palais du Tau och katedralen har varit världsarvsklassat sedan 1991.
4 juli 2015 utsåg UNESCO även Champagnes speciella odlingslandskap, källarvalv och champagnehus till världsarv. Champagne har alltid varit bra på att lyfta fram de unika värdena i både området och vinerna. Att få en världsarvsklassning av helheten innebär förstås ännu ett lyft. Vi tar en sen lunch på Café du Palais, ett klassiskt brasserie med stadiga rätter som en rejäl skiva kokt skinka och kokt potatis eller sallad med vaktel och stora mängder gåslever. Portionerna är inget för veklingar, men även om maten är god är det inte den som drar oss till Café du Palais. Nej, det är den underbart bisarra inredningen där de klassiska brasseriespeglarna och väggfasta sofforna samlas med ett virrvarr av konst, prylar och infall. Vi har fått bordet intill statyn av en naken dam i naturlig storlek med stora horn på huvudet…
Besök ett Champagnehus
Champagne Mailly Grand Cru
Kooperativ med hög kvallitet.
28; rue de la Libération, Mailly
www.champagne-mailly.com
Domaine Jacques Selosse
Omtalad förnyare kring odling och smak.
Hôtel Restaurant Les Avisés
59, rue de Cramant, Avize
www.selosse-lesavises.com
Champagne Vilmart & Cie
Litet, personligt familjeföretag med anor från 1800-talet,
5, rue des Gravières, Rilly la Montagne
www.champagnevilmart.fr
Taittinger
Berömt kvalitetshus med fina källarvalv.
9, Place Saint-Nicaise, Reims
www.taittinger.com
Veuve Cliquot
Vandra i Barbe-Nicole Cliquot Ponsardins berömda källarvalv.
1, place des Droits de l’Homme, Reims
www.veuve-clicquot.com
G.H. Mumm
Välregisserade turer med guidning på flera språk i källarvalven.
34 rue du Champs de Mars, Reims
www.ghmumm.com
Tips! Flera välkända champagnehus tar bara emot bokade besök, och en del är inte alls öppna för besök. Tänk därför på att kolla öppettider i förväg, och boka in er på en guidad tur i de fall det krävs.
På Avenue de Champagne ligger Pol Roger, Moët & Chandon och Perrier-Jouët
Natten tillbringas i Épernay, som både är mindre och lantligare än storstaden Reims. Längs huvudgatan Avenue de Champagne ligger många av de välkända champagnehusen som Pol Roger, Moët & Chandon och Perrier-Jouët. På morgonen upptäcker vi att det är en stadsfest just den här dagen, men det är inte musik, dans och foodtrucks på torget precis. I partytälten visar stadens föreningar upp sin verksamhet, och den stora händelsen är en stavgångstävling för alla åldrar.
Vi styr bilen mot Montagne de Reims kullar, för att försöka hinna med ett besök hos två favoriter i området där det mest odlas pinot noir. I Mailly finns Champagne Mailly Grand Cru, ett kooperativ med ca 80 odlare som har 70 hektar grand cru-klassad mark där det odlas 75 procent pinot noir och 25 procent chardonnay. Den moderna arkitektritade byggnaden huserar både provningsrum och källare under. Här turas medlemmarna om att möta turister som vill prova deras champagne.
LÄS OCKSÅ: Bubbliga viner – här är vad som skiljer dem åt



En liten bit till bort längs vägen ligger Rilly La Montagne, där Vilmart & Cie funnits sedan 1890.
Det är ett mindre, familjeägt champagnehus som gör strålande eleganta champagner i gammaldags stil. Receptionen är ett mörkt rum, men det är ännu mörkare nere i den lilla källaren. Ett besök här är långt ifrån de välregisserade turerna hos de stora champagnehusen. Men klockan är mycket, och det är dags att vända hemåt. Bilresan till Aéroport Charles de Gaulle tar 1,5-2 timmar om allt flyter på, men man vet ju aldrig. Det är dags att vinka adjö till en världsarvsklassad vindestination för den här gången.
Av: Marie Oskarsson
Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om vin december 2015.