Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den röda bourgognen produceras framför allt i de nordliga delarna av regionen
Den röda bourgognen produceras framför allt i de nordliga delarna av regionen
Den röda bourgognen produceras framför allt i de nordliga delarna av regionen
Bourgogne är ett av världens kändaste vindistrikt.
Bourgogne är ett av världens kändaste vindistrikt.
Bourgogne är ett av världens kändaste vindistrikt.
1 AV 2
Den röda bourgognen produceras framför allt i de nordliga delarna av regionen
Foto: Adobe Stock
2 AV 2
Bourgogne är ett av världens kändaste vindistrikt.
Foto: Stock Adobe

Bourgogne – snabbguide till ett av världens kändaste vindistrikt

Röd bourgogne räknas till ett av världens mest förnäma viner. Men vad är det för skillnad på de olika kommunerna? Allt om Vins Andreas Grube guidar till några av de viktigaste vinkommunerna i det franska distriktet och förklarar skillnaderna. 

Den röda bourgognen produceras framför allt i de nordliga delarna av regionen, i det som kallas Côte d’Or – som i sin tur delas in i Côte de Nuit längst norrut och Côte de Beaune strax söder om. Alla utom en grand cru ligger i Côte de Nuits, och det är också här de mest kända producenterna huserar.

Här är en överskådlig guide till några av de viktigaste rödvinskommunerna i Bourgogne, från norr till söder:

LÄS OCKSÅ: Sommarens 10 bästa boxar på Systembolaget 

Fixin

Område på stark frammarsch där man som konsument fortfarande kan göra riktiga fynd. Generellt ganska enkla men bra viner. De bästa vinerna kommer gårdar med sydöstlig exponering och en altitud på ungefär 350 meter.

Gevrey-Chambertin

Största kommunen i Côte de Nuits, och en kommun som enbart producerar röda viner, som brukar kännetecknas av tät struktur i något rustik stil och med mörkare bär och tuffare tanniner. Lagringsdugliga och komplexa viner.

 

Den ikoniska egendomen Clos de Lambrays ligger i Morey-St-Denis i hjärtat av Côte de Nuits.

Morey-St-Denis

Både geografiskt och stilmässigt mitt emellan Gevrey-Chambertin och Chambolle-Musigny. Jordmånen består av kalksten med inslag av lera. Producerat stundtals helt fenomenala viner.

LÄS OCKSÅ: Bästa vinerna till räkor – experten tipsar  

Chambolle-Musigny

Räknas som de mest eleganta och parfymerade i hela Côte de Nuits, särskilt de gårdar som ligger i de södra delarna där sluttningarna är brantare och bättre dränerade. Florala och eleganta viner.

Vougeout

Här på de sandiga jordarna görs viner som påminner om Chambolle-Musigny, men som också kan kännas igen på en lätt lakritston. Mest känt för grand cruläget Clos de Vougeot.

Vosne-Romanée

Med vingårdslägen som La Tâche, Richebourg och La Romanée-Conti är det här en av världens mest hyllade vinregioner. Den typiska stilen brukar beskrivas som ”kryddor på en marockansk basar” – silkeslena och praktfulla viner med gott om exotiska kryddor. 

Nuits-St-George

I de norra delarna av kommunen påminner vinerna om Vosne-Romanée, i de centrala delarna är de mer fyrkantiga och kraftfulla, och i de södra delarna – som domineras av kalksten – är vinerna lättare och fräschare i stilen.

Cortonviner är mestadels röda och tillverkade av pinot noir-druvan. Foto: Stock Adobe

Corton

Stort område som bland annat huserar Côte de Beaunes enda röda grand cru. De röda vinerna från kommunen kan vara ganska kraftiga och strama i sin ungdom, men är också några av de mest långlivade vinerna i Côte de Beaune.

Savigny-lés-Beaune

Helt OK viner, men kanske utan den där riktiga finessen. Samtidigt klart överkomliga i pris. Ett tydligt signum brukar vara nyanser av moreller.

LÄS OCKSÅ: Så snabbt förbränner vi alkohol som vin, öl och sprit

Beaune anses från flera håll vara Bourgognevinernas viktigaste huvudstad. Foto: Stock Adobe

Beaune

Ett stort område – cirka 75 procent av Côtes de Beaunes vingårdar ligger här – och även om vinerna är förhållandevis enkla levererar de ofta mycket pang för pengen. Jordarna domineras av sand, vilket bidrar till att skapa rättframma viner som inte ska lagras för länge.

Pommard

I Pommard domineras jordmånen av lera, vilket är en av anledningarna till att vinerna härifrån räknas till bland de kraftigaste i hela Côtes de Beaune. Rejäla viner, som ibland också kan sakna elegans och finess.

Volnay

En kommun där det verkligen går att fynda. Kalksten- och skifferjordarna ger fräscha, lätta och eleganta viner.