Franska Bordeaux med sina slott, är en av världens mest berömda vinregioner.
Franska Bordeaux med sina slott, är en av världens mest berömda vinregioner. Foto: Adobe Stock

Vädret som hotar världens mest berömda viner

Bordeaux, en av världens mest berömda vinregioner och vinstilar, utmanas av ett allt varmare klimat. För att inte förlora vinernas kvalitet och regionens prestige så försöker man nu anpassa sig till en ny verklighet.

Åsa Johansson

Säg Bordeaux och det blixtrar till i en vinälskares ögon. Namnet på en av världens mest berömda vinregioner och viner har förfört världen i århundraden med sina vackra slott och anrika historia. 

Regionens 7000 producenter har tillsammans drygt 110 000 hektar vinodlingar som producerar cirka fem miljoner hektoliter vin per år. En ansenlig siffra som står för tio procent av Frankrikes vinproduktion. Druvorna som växer här är några av världens mest uppskattade; merlot, cabernet sauvignon och sauvignon blanc, för att nämna några. Vinerna sträcker sig från de mest berömda lagringsdugliga, kraftiga och strama vinerna från de berömda områdena Médoc, Sant Emilion och Pomerol. Till de eleganta vita vinerna, gjorda på sauvignon blanc och semillon och de oemotståndliga söta vinerna i Barsac och Sauternes. Regionen gör inte bara berömda och dyra viner, här finns prisvärda vardagsviner och även en del mousserande viner.

Klimatförändringar skapar extrema förhållanden

Klimatförändringar sätter i dag regionen på hårt prov trots att Bordeaux är en av de regioner som arbetar mest aktivt för att anpassa sin produktion till nya förutsättningar.

- Det verkliga problemet för oss är de extrema förhållanden som inträffar allt oftare. De kraftiga vårfrostarna, förödande hagelstormar, häftiga regn på våren och 40 graders värme på sommaren, gör vårt arbete komplicerat, säger Nea Berglund från Chateau Carsin, i Cadillac Côtes de Bordeaux, som ligger i distriktet Entre-deux-Mers.

Nea Berglund från Chateau Carsin menar att vädret bli alltmer extremt och svårare att förhålla sig till. Foto: Paavo Pykalainen / Pressbild

Det har även blivit varmare, med högre sockerhalter vid skörd och som konsekvens högre alkohol i vinerna. Risken för att vinerna blir obalanserade är stor. Värmen har också gjort att vinrankorna vaknar till liv allt tidigare under våren och riskerar att förstöras av frost. Kampen mot vårfrost och hagelstormar är en enorm kostnad för små producenter och mot regn eller torka finns det inte mycket att göra.

- Jag är inte en religiös person men på våren ber jag faktiskt och hoppas att våra vädergudar är på gott humör, säger Nea Berglund.

Förändringarna av klimatet har inte enbart varit negativa

Cristophe Chateau från CIVB (Conseil Interpro- fessionnel du Vin de Bordeaux) menar att fram till i dag har klimatförändringarna inte enbart varit negativa.

- Druvor som cabernet sauvignon och petit verdot hade tidigare svårt att mogna ordentligt. Idag är det tvärtom. Våra viner är redo att drickas tidigare och är mer tillgängliga för en större publik som tidigare tyckte att vinerna var för svåra och för strama, säger han.

Men det positiva med klimatförändringarna kommer snart att vara ett minne blott. Finns det en risk att prestigevinerna kommer att förlora i kvalitet och bli mindre lagringsdugliga framöver?

Per och Britt Karlsson, prisbelönta vinboksförfattare som anordnat vinresor till Bordeaux i decennier, menar att i förlängningen, om det blir en mycket varmare växtsäsong än det är nu, så kan kanske lagringsdugligheten minska. 

- Å andra sidan finns det de som redan säger att Bordeaux inte klarar sig lika länge nuförtiden som ”förr” eftersom tanninerna i dag är mjukare vilket mest beror på att man arbetar annorlunda på fältet och i källaren. Men om det stämmer eller inte, är svårt att veta, menar Britt Karlsson.

Olika jordbruksmetoder för att anpassa sig

Bordeaux har ett av de bästa vetenskapliga forskningscentren i världen där forskare och studenter arbetar för att hitta nya lösningar som hjälper regionens producenter. Under de senaste åren har vinodlare i Bordeaux till exempel använt olika jordbruksmetoder för att anpassa sig till klimatförändringarna.

Dessa inkluderar åtgärder som försenad beskärning för att undvika frostskador under våren. Man har också ett mindre bladverk för att sakta ner fotosyntesen.

- Det är till exempel vad vi har gjort med vår merlot, som är den mest känsliga för det varmare klimatet, berättar Nea Berglund från Chateau Carsin.

Det händer också allt oftare att man skördar under natten när temperaturen är svalare. Något som gör att man bättre behåller druvornas aromer. Nyligen blev det även tillåtet att sätta upp nät för att skydda vinrankorna från hagel.

Allt fler vingårdar arbetar ekologiskt i Bordeaux. Foto: Pressbild

Lagligt att plantera sex nya druvsorter

Bordeaux är en av de vinregioner som varit snabbast att anpassa sina vinlagar till en ny verklighet. I januari i år blev det till exempel lagligt att plantera sex nya druvsorter i regionen. Ett stort beslut för en så klassisk region som Bordeaux.

Det tog tio års forskning innan Institut National de l’Origine et de la Qualité (INAO), en del av det franska jordbruksministeriet, godkände fyra nya röda och två nya vita druvsorter i Bordeaux. Femtiotvå sorter undersöktes, men endast sex godkändes i slutändan även om man förbehållit sig rätten att beslutet kan komma att revideras. De blå druvorna är arinarnoa, castets, marselan och touriga nacional. De vita är alvarinho och liliorila. Det är alla druvor som bättre klarar av att hålla lägre sockerhalter och en högre syra även i ett varmt klimat.

Under våren 2021 kommer de första vinodlarna att börja plantera de nya druvsorterna. Enligt de reviderade AOP-riktlinjerna (AOP Bordeaux och AOP Bordeaux Supérieur) får de sex nya druvsorterna stå för endast fem procent av den totala arealen och det får inte vara mer än tio procent i den slutliga blandningen. Det kommer dock att dröja flera år innan vinerna släpps på marknaden.

Målet med att introducera de nya druvsorterna är att bevara Bordeaux-vinernas stil, det vill säga deras friskhet, elegans och balans och inte förlora kontrollen över vinernas aromatiska profil.

- Just nu ser vi många omställningar till ekologiskt och/eller hållbart jordbruk både hos stora kända slott och volymproducenter. Men om man tänker sig att man måste byta druvsorter, då har nog volymproducenterna som säljer varumärken lättare att anpassa sig än ett prestigeslott som säkert komma att ha svårare att lämna de välkända druvorna, säger Britt Karlsson.

Tillgång på vatten – ett stort problem i framtiden

Men finns det risk att klimatförändringarna gör att Bordeaux kommer att förlora sin prestige?

- Tror jag inte. Inte inom överskådlig tid i alla fall. Fast Bordeaux har ju redan förlorat lite prestige, i takt med att andra prestigeviner dykt upp, menar Britt Karlsson.

Kommer klimatförändringarna hota Bordeaux- vinernas prestige? Foto: Pressbild

Men större problem väntar i framtiden, problem som kommer att gälla oss alla på nära håll.

- Det stora problemet om trettio, fyrtio år kommer att vara tillgången till vatten. Vi kommer antagligen att vara tvungna att konstbevattna då men frågan är om det kommer att finnas tillräckligt med vatten till befolkningen, säger Cristophe Chateau.

Stora frågor som är svåra att besvara men som rör oss alla. Vem vet, kanske kommer riktig lyx vara att skåla med vatten och inte med vin i glasen i framtiden.