Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Nasa skickade upp exklusiva viner i rymden

Du har förmodligen druckit vin från både Frankrike, Italien och Spanien – men knappast från rymden? 

Men i framtiden finns i alla fall chansen. 

Nyligen sköt NASA upp ett antal flaskor viner från Bordeaux för att lagras i samband med ett forskningsprojekt. 

Christofer Bernestål

Det var i förra veckan som en obemannad rymdfarkost skickades upp från en av NASA:s plattformar i amerikanska Virginia. Den 3,7 ton tunga lasten innehöll inte bara forskningsutrustning, utan också 12 flaskor vin från exklusiva vinområdet Bordeaux i Frankrike.

Slutmålet för uppskjutningen är den internationella rymdstationen ISS, och där ska flaskorna stanna i ett helt år innan de får åka tillbaka igen. Då kommer vinerna att jämföras med prover som förvarats i samma temperatur på jorden.

Anledningen till den något udda lasten är ett forskningsprojekt, där man ska undersöka hur åldringsprocessen av vinet påverkas av den strålning som finns i rymden, uppger Decanter.

Bakom projektet står flera universitet, men det hela leds av nystartade bolaget Space Cargo Unlimited. Ett av målen med forskningen är att förbättra metoderna för lagring av mat och dryck i rymden, och dessutom hitta nya ledtrådar kring hur jordbruket på jorden kan anpassas till klimatförändringarna.   

– Åldrande vin innehåller några av de mest väsentliga elementen i det jordbiologiska ekosystemet, såsom jäst, bakterier, kristaller, kolloider och polyfenoler, säger Emmanuel Etcheparre, en av personerna bakom Space Cargo Unlimited, enligt franska Sud Ouest.   

Viner från Bordeaux har länge räknats som världens dyraste. Vad värdet blir på de flaskor som dessutom lagrats i rymden, står ännu skrivet i stjärnorna. 

Det ska tilläggas att det inte är första gången som ett vin åker på rymdtur. Redan 1985 lämnade en flaska med årgång 1975 från Château Lynch-Bages jorden med en Discovery-färja.