I Bordeaux görs några av världens finaste röda viner.
1 av 3: I Bordeaux görs några av världens finaste röda viner. Foto: Adobe Stock
Châteaux Palmer i Bordeaux är känt för flera förstklassiga röda viner.
2 av 3: Châteaux Palmer i Bordeaux är känt för flera förstklassiga röda viner. Foto: Châteaux Palmer
Med en sådan här i vingården ska odlingen påverkas positivt. Så lyder teorin bakom det franska vinexperimentet.
3 av 3: Med en sådan här i vingården ska odlingen påverkas positivt. Så lyder teorin bakom det franska vinexperimentet. Foto: Adobe Stock

Franskt vinexperiment - musik ska få druvorna att växa

Musik och vin hör ihop enligt flera forskare. Men kan en högtalare i vingården få druvorna att växa bättre? Det är teorin bakom den franska vingårdens beslut att installera en högtalare bland vinrankorna. 

Att det finns kopplingar mellan musik och vin är något som det länge skrivits och talats om. Dels påstås olika musikinriktningar kunna påverka vinets smak, dels är det numera vida känt att flera av historiens mest fantastiska sångare också haft en stor passion för lyxiga röda viner vid sidan av karriären. 

Merlotdruvorna ska växa till musik 

Men i franska Bordeaux tar man nu detta ett steg ytterligare genom ett nytt experiment. Det är den biodynamiska vingården Château Palmer som ställer sig frågan om musik i vingården kan få druvorna att växa bättre. Nyligen installerades en högtalare bland vinrankorna för att se om det kan göra gott för odlingen av merlotdruvor. Vingården, som står bakom några av Bordeauxs bästa röda viner, har inspirerats av den franska fysikern och musikern Joel Sternheimer som på 80-talet hävdade att musikaliska ljudvågor skulle kunna påverka proteinsyntesen och därmed göra susen. 

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om druvan merlot - en fransk favorit 

Bekämpar även sjukdomar 

Tanken är att musik ska spelas i vingården under tre år, och efter det ska resultatet utvärderas, skriver vinmagasinet Decanter. En annan teori bakom experimentet i vingården är att musiken skulle kunna bidra till att bekämpa olika sjukdomar som annars kan angripa vindruvor, som mögelangrepp. Ett mer skonsamt alternativ än bekämpningsmedel, allt enligt biodynamiska teorier. 

2017 var det vinodlare i Italien som av samma anledningar placerade ut förstärkare bland druvorna, denna gång med enbart Mozart i högtalarna. Professor Stefano Mancuso vid universitetet i Florens, hävdade i samband med det italienska försöket att hans forskning visat att växter, till exempel vinrankor, reagerar på musik.

LÄS OCKSÅ: Ny fransk metod - fladdermöss hjältar i vingården 

- Musiken behöver så klart inte vara just Mozart, eller ens musik. Växter reagerar helt enkelt på ljud. Genom att hitta rätt frekvens kan vi påverka hur de växer, menade Stefano Mancuso.   

Vad det blir för musik i boxen i Bordeaux är ännu inte känt, men Allt om Vin kanske får anledning att återkomma med besked om slutresultatet. 

LÄS OCKSÅ: Det här är biodynamisk vinodling  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!