Rieslingdruvan är torr men inte alls tråkig, tvärtom räknas den till de mest förstklassiga vitvinsdruvorna.
Riesling är en av världens mest älskade vitvinsdruvor och ett uppskattat vinval på bland annat Sturehof i Stockholm.
1 AV 2
Rieslingdruvan är torr men inte alls tråkig, tvärtom räknas den till de mest förstklassiga vitvinsdruvorna.
Foto: Claes Löfgren
2 AV 2
Riesling är en av världens mest älskade vitvinsdruvor och ett uppskattat vinval på bland annat Sturehof i Stockholm.
Foto: Klas Sjöberg

Rieslingdruvan i Alsace – fyllig och fruktig

Hon är drottningen av gröna druvor men rör sig lika gärna i rustik lantmiljö. I Alsace är hon oftast torr men alls inte tråkig, fylligare och mer alkoholstark än sina tyska släktingar utan att vara påflugen.

Här får du veta mer om den riesling som växer i Frankrike. 

Mest odlade druvan i Alsace 

Rieslingdruvan har anor och är den mest odlade och troligen den äldsta i Alsace. Det är en tysk mutation från tidig medeltid som planterades i Alsace under 1400-talet och som snabbt blev populär över hela regionen. I Nya världen kallas den ofta för Rhine Riesling eller Johannisberg Riesling. Att döma av druvans bleka färg med stick i grönt till guldgult skulle man kunna tro att det är en klen Madame. Men den härdiga druvan trivs bara i svala klimat, vill ha magra, steniga och väldränerade jordar, kalla nätter men mycket sol. Trots sitt nordliga läge är Alsace perfekt för druvan. Skyddat av bergskedjan Vogeserna får Alsace mycket lite regn och sluttningarna i syd, sydöst och öst erbjuder maximal solexponering. Rieslingdruvan blommar sent och mognar långsamt långt in på hösten. Och det är just den långa mognadsprocessen som bidrar till att aromerna blir så nyansrika samtidigt som syran behålls i druvan. 

Växlande terroir 

Rieslingdruvan är inte så egensinnig som man skulle kunna tro, men är en dam som tar stort intryck av sin omgivning. Smaken växlar lika mycket som terroiren där den växer. Det är inte någon exakt vetenskap men en fingervisning är att skifferjordar ger viner med rökighet, lerjord kraftiga viner, vulkanisk jordmån ger viner med stor smak, hård kalksten citron, märgel (en form av mjukare kalksten) grapefrukt och granit där mognadsprocessen är häftigare ger mer exotiska frukter. Även granitens hårdhetsgrad påverkar vinet. Ju mjukare granit, desto mjukare vin. Kalkstenens hårdhetsgrad spelar också roll. Ju mer lättvittrad kalksten marken innehåller, desto högre blir syran i druvorna. När syran är hög kan druvorna skördas sent och vinet blir mer komplext och får större lagringspotential.

Det är nästan är lika tillfredsställande att bara dofta på vinet som att dricka det.

Ett fyrverkeri av aromer 

Rieslingdruvans fyrverkeri av aromer gör att det  nästan är lika tillfredsställande att bara dofta på vinet som att dricka det. Druvan karakteriseras också av sin komplexa smak och krispiga, höga syra som kittlar så skönt på tungan. 

LÄS MER: Pinot noir - vinvärldens älskvärda diva 

Unga rieslingviner har en aromatisk doft av gröna äpplen, päron, lime och vita blommor och färgen är ljust gulgrön. Vid sen skörd blir vinet mörkt gult. Ju mognare vinet blir, desto mer nyanserade blir doft och smak. Vinet blir kryddigare med tydligare mineralkaraktär och får toner av aprikos, persika, honung och petroleum medan äppeldoften minskar. 

Får det lov att vara ett glas riesling? Druvan är känd som en av vinvärldens mest förstklassiga druvsorter. Foto: Pressbild

Rieslingdruvan ger flera stilar 

Ingen annan druvsort ger så många olika stilar som riesling. Ska du ha middagsbjudning kan du utan problem servera riesling hela middagen igenom. Det är druvans tydliga fruktsyra som gör den så mångsidig och den passar för torra, halvtorra, söta och mousserande viner. Det är också den höga fruktsyran som gör att riesling lämpar sig för lång lagring. Rieslingdruvan är så komplex att den sällan blandas med andra druvor (Dock blandar man till exempel ibland gewürtztraminer och riesling i Tyskland.). Den görs heller inte med ekkryddning utan lagras på nya ekfat eller i ståltank. Alkoholmängden är behaglig men får inte understiga 11 procent. Rieslingviner återfinns nästan uteslutande under rubrikerna friska & fruktiga eller druviga & blommiga. Och rieslingar från Alsace har traditionellt varit tyngre, mer alkoholstarka och fylligare än sina tyska motsvarigheter. I dag finns det dock många undantag till det. De är friska och syrliga men mjuknar med ålder och får en elegant, blommig bouquet och petroleumliknande doft. Vin på druvor som skördas sent, vendange tardive, ger ett fylligare och torrt till halvsött vin. Druvorna kan men behöver inte vara angripna av botrytis, ädelröta. Druvorna till sélections de grains nobles, SGN, skördas ännu senare och har en högre sockerhalt. Druvorna ska vara angripna av ädelröta, som ger så fin smak, och det söta vinet tappas otast på halvflaska.

Vinflaskor med långa halsar 

Alla alsaceviner tappas på flaskor med den karakteristiskt långa halsen, ”flûte d’Alsace” på franska, som påstås ska efterlikna storkens slanka skepnad. Det är till och med reglerat i fransk lag att viner från Alsace måste buteljeras på denna typ av flaska. Lagen gäller dock inte crémant d'Alsace. Det är också kutym att druvsorten skrivs ut på etiketten.

Text: Lena Wilsby 

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin maj 2016.