Andreas Grube har spanat in Australiens hetaste vinregioner just nu.
1 av 2: Andreas Grube har spanat in Australiens hetaste vinregioner just nu. Foto: Adobe Stock
Australiens vinregioner bjuder på både röda och vita förstklassiga viner. Allt om Vins Andreas Grube ger dig sex vintips i olika stilar.
2 av 2: Australiens vinregioner bjuder på både röda och vita förstklassiga viner. Allt om Vins Andreas Grube ger dig sex vintips i olika stilar. Foto: Adobe Stock

6 toppviner från Australiens hetaste vinregioner

Australiska viner blir allt populärare. Andreas Grube tipsar om röda och vita toppval från Australiens tre hetaste vinregioner just nu. 

TASMANIEN - aromatisk chardonnay och elegant pinot noir 

Den här ön, söder om fastlandet och omgärdad av svalt hav, har man odlat vin ända sedan 1865. Men det var inte förrän på 1970-talet som den moderna eran tog fart ordentligt. Den genomsnittliga temperaturen under växtsäsongen är jämförbar med Champagne, vilket säger en del om förutsättningarna, och här görs framför allt charmigt aromatisk och läskande chardonnay och pinot noir med elegans, renhet och koncentration. Tasmanien. Även den del riesling produceras med stor framgång. Tasmanien är en av fler vinregioner i världen som gynnats av den globala uppvärmningen, eftersom druvorna fått aningen mer mognad och rondör med åren.

Två toppviner från Tasmanien att beställa: 

2015 Josef Chromy Chardonnay, nr 6448, 179 kr (beställningsvin) 

2018 Stefano Lubiana Riesling Organic, nr 96054, 178 kr (beställningsvin) 

 

YARRA VALLEY - vinerna från Uppe Valley tillhör de allra bästa 

Yarra Valley ligger strax öster om Melbourne, bara någon timme med bil, i den del av Australien som kallas Victoria. Yarra Valley delas in i två olika delar: Valley Floor och Upper Yarra, där den senare är den svalare av de två tack vare altituder på uppemot 400 meter. Vinerna från Upper Valley räknas också som de allra bästa i regionen. Chardonnay och pinot noir är druvorna som framför allt gäller, men vissa producenter – som exempelvis ikonvinmakaren Timo Mayer – har också rönt stora framgångar med både bland anat syrah och gamay. 

 

Två toppviner från Yarra Valley på Systembolaget:

2018 Luke Lambert Chardonnay, nr 95087, 299 kr (tillfälligt sortiment)

2018 Punt Road Pinot Noir, nr 2955, 149 kr

ORANGE - chardonnayvinerna gör världssuccé

Ungefär tre och en halv timmes bilfärd söder om Sydney ligger Orange, i den del av landet som kallas New South Wales. Orange är Australiens högst belägna vinregion med altituder på mellan 376 och 1 390 meter, och det är höjden som gör Orange unikt, tillsammans med den vulkaniska jordmånen från den slocknade vulkanen Mount Canobolas. Det här är en förhållandevis ny vinregion; det var inte förrän på 1980-talet man började göra vin i någon större utsträckning, och i dagsläget finns en bit över 40 producenter. Kanske är det framför allt chardonnayvinerna från Orange som tagit vinvärlden med storm, men det produceras också lysande bra pinot noir, sauvignon blanc, syrah, riesling, cabernet sauvignon, och faktiskt till och med gewurztraminer.

 

Två toppviner från Orange att beställa: 

2015 Logan Shiraz, nr 79270, 201 kr (beställningsvin)

2016 Logan Chardonnay, nr 71367, 181 kr (beställningsvin)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!