Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

5 vinupplevelser i Nya världen

Barossa är en riktigt stor upplevelse för vinälskare. Här görs många av de mest kända shirazvinerna.

Foto: ISTOCKPHOTO

1 av 2

Stellenbosch, inte så långt från Kapstaden, lockar med mat, vin och vackra vyer.

Foto: Istockphoto

2 av 2

Säg vinresa och du kanske tänker mest på Italien och Frankrike, men kan du tänka dig en längre resa finns fantastiska vindistrikt att uppleva i den så kallade Nya världen. Här tipsar vi om fem vinupplevelser i Chile, USA, Sydafrika och Australien. 

Andra har också läst

Berömda vinhus i Napa Valley, Kalifornien 

Dalgången norr om staden Napa bjuder på storartade vinupplevelser. Som turistmål i Kalifornien är det nästan lika stort som Disneyland. Här finns vintraditioner sedan 1800-talet. Det var också här den kaliforniska vinrevolutionen startade på 1960-talet. De berömda vinhusen ligger tätt där de flesta har trevliga besökscenter. Dessutom finns fantastiska restauranger.

Resa hit: Flyg till San Francisco. En och en halv timmes bilresa norr om staden.

LÄS OCKSÅ: Zinfandel - Kaliforniens stolthet 

Den berömda skylten i Napa Valley - i det här vindistriktet blir du inte besviken.

Foto: Istockphoto

Mäktigt vincentrum i Mendoza, Argentina 

Om du ska resa till en plats i Argentina när det gäller vin är det Mendoza som gäller. Den lilla staden i nordväst vid Andernas sluttning är centrum för all fruktindustri i landet. Byggd i charmig spansk kolonialstil är staden ett nöje att besök – och tätt runtomkring ligger de flesta och de bästa vinproducenterna. Alla är både lätta och trevliga att besöka.

Resa hit: Flyg till Mendoza via Buenos Aires eller Santiago i Chile. 

Historiska vingårdar i Maipo, Chile 

Chiles vinindustri tog fart först på 1800-talet och det var i Maipo det hände. I det trevliga vinområdet precis söder om Santiago finns alla de berömda historiska producenterna som Concha y Toro och Santa Rita. Här görs mest viner i traditionell bordeauxstil på cabernet sauvignon, merlot och cabernet Franc. Hit nådde heller aldrig vinlusen. Alla viner är därmed pre-phylloxera.

Resa hit: Flyg till Santiago. En timmes bilresa söder om staden.

LÄS OCKSÅ: Njut av lugnet i Tulbagh, Sydafrika  

Vackra vyer i Stellenbosch, Sydafrika 

Få områden i världen kan bjuda på så många vinupplevelser i kombination med spektakulära vyer. Kring vägarna som leder till den charmiga universitetsstaden Stellenbosch ligger nästan alla populära vinhus. Många i traditionell Cape Dutch-stil. Alltfler skapar dock nya anläggningar med en hänförande arkitektur som harmonierar mot de undersköna bergskedjorna.

Resa hit: Flyg till Kapstaden. Trekvarts bilresa öster om staden.

Berömda shirazviner i Barossa Valley, Australien 

Det var här som stora delar av vinindustrin växte fram i Australien på 1800-talet. Klassiska vinhus som Penfolds, Yalumba och Orlando tillhör fortfarande kvalitetsproducenterna i landet. Det var också här i Barossa som de berömda australiska shirazvinerna skapades. Här är det lätt att resa runt på vinbesök bland de talrika producenterna: No worries, mate!

Resa hit: Flyg till Adelaide via Sydney eller Melbourne. En timmes bilresa nordost om staden.

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på Allt om Vin - Sveriges största vinmagasin med vintips, inspiration och fördjupande reportage.