Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

5 fantastiska vinvägar att uppleva i Europa – guide

Äntligen får vi åka ut på äventyr i Europa igen.

Allt om Vin tipsar om fem vägar att utforska – som tar dig runt på bästa sätt i de populäraste vinregionerna.

Ta gärna även en tur med cykel mellan vingårdarnai Alsace. Här är avstånden små.Ta gärna även en tur med cykel mellan vingårdarnai Alsace. Här är avstånden små.Ta gärna även en tur med cykel mellan vingårdarnai Alsace. Här är avstånden små.
Ta gärna även en tur med cykel mellan vingårdarnai Alsace. Här är avstånden små.

GULLIGA BYAR I FRANKRIKE

Route de Vin d’Alsace

En tur längs Route de Vin i Alsace är ett måste. Delen från Guebwiller till Ribeauvillé är trevligast. Populärt även med cykel. Vägen tar dig genom ett böljande landskap där den ena vinbyn är gulligare än den andra. Avstånden är små och vinproducenterna står nästan på rad för att ta emot besökare. Missa inte Riquewihr och huvudorten Colmar med krogar och muséer.

Route de Vin d’Alsace: Från Mulhouse till Strasbourg cirka 170 km. 

alsace-wine-route.com 

Vinvägen längs Mosel är bedövande vacker och omväxlande. Vingårdar och värdshus ligger tätt här.Vinvägen längs Mosel är bedövande vacker och omväxlande. Vingårdar och värdshus ligger tätt här.Vinvägen längs Mosel är bedövande vacker och omväxlande. Vingårdar och värdshus ligger tätt här.
Vinvägen längs Mosel är bedövande vacker och omväxlande. Vingårdar och värdshus ligger tätt här. Foto: shutterstock / Shutterstock

BEDÖVANDE VACKERT I TYSKLAND

Römische Weinstrasse

Ingen vinväg i Europa kan vara mer omväxlande och bedövande vacker än den längs floden Mosel. Vinodlingarna klättrar på branterna ner mot de små byarna där vinproducenterna ligger tätt – liksom värdshusen. Missa inte Bernkastel-Kues med det berömda Wehlener Sonnenuhr eller Römische Weinstrasse på väg mot romarstaden Trier. Bil, cykel eller vandringskängor är lika populärt.

Römische Weinstrasse: Från Bernkastel-Kues till Trier cirka 50 km roemische-weinstrasse.de

germanwines.de 

Njut av vackra Provence och missa förstås inte regionens blekrosa roséviner samt de kraftiga viner från Bandol gjorda på mourvèdre.Njut av vackra Provence och missa förstås inte regionens blekrosa roséviner samt de kraftiga viner från Bandol gjorda på mourvèdre.Njut av vackra Provence och missa förstås inte regionens blekrosa roséviner samt de kraftiga viner från Bandol gjorda på mourvèdre.
Njut av vackra Provence och missa förstås inte regionens blekrosa roséviner samt de kraftiga viner från Bandol gjorda på mourvèdre. Foto: shutterstock / Shutterstock

EN DOFT AV LAVENDEL I FRANKRIKE

Route des Vins de Provence

Provence är stort – och oändligt vackert. Som vinvän upplever du det bästa på en tur från Marseille till St-Tropez. Här lockar även mysig bistromat, doftande lavendelfält och det häftiga bergmassivet St-Victoire. Det blir många ljusrosa provenceroséer på vägen – men även Bandol med sina kraftiga viner på mourvèdre. Nära Draguignan finns svenskägda Domaine Rabiega.

Route des Vins de Provence: Från Marseille till St-Tropez cirka 200 km 

routedesvinsdeprovence.com 

Medeltida byar, böljande kullar och vinslott möter dig i Toscana.Medeltida byar, böljande kullar och vinslott möter dig i Toscana.Medeltida byar, böljande kullar och vinslott möter dig i Toscana.
Medeltida byar, böljande kullar och vinslott möter dig i Toscana.

BÖLJANDE KULLAR I ITALIEN

Strade del Vino Toscana

Någon gång i livet måste man uppleva Chianti Classico – mellan Florens och Siena. Vägen tar dig mellan vingårdar och slott, över kullar och genom medeltida byar. 

Det finns två besöksvärda svenskägda vingårdar: Terreno nära Greve och Monte- rosola nära Volterra. Kända vinslott på vägen är Fonterutoli (fam. Mazzei) och Brolio (fam. Ricasoli). Söder om Siena hittar du berömda Brunelloviner.

Strade del Vino Toscana Chianti Classico: Från Florens till Siena cirka 80 km.

 stradachianticlassico.it 

Rioja bjuder både på klassiska bodegor och ultramoderna vinanläggningar.Rioja bjuder både på klassiska bodegor och ultramoderna vinanläggningar.Rioja bjuder både på klassiska bodegor och ultramoderna vinanläggningar.
Rioja bjuder både på klassiska bodegor och ultramoderna vinanläggningar.

HÄFTIG ARKITEKTUR I SPANIEN

Rutas del Vino Rioja

Få regioner har haft en lika fenomenal utveckling som Rioja under 2000-talet. I dag är det en fröjd att uppleva både klassiska bodegor och de supermoderna med iögonfallande arkitektur. På vinvägen mellan stora Logroño till lilla Haro upplever du det mesta av de bästa. Missa inte några av klassikerna i Haro: Cune, López de Heredia och Muga eller Marqués de Murrieta i Logroño. 

Rutas del Vino Rioja: Från Logroño till Haro cirka 45 km.

rutasdelvinorioja.com