Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer
EXPRESSEN.SE

Bästa vita vinet under 100 kronor – enligt expertjuryn

Foto: ©Visions-AD - stock.adobe.com

1 av 3

Foto: Adobe stock

2 av 3

Foto: ©Visions-AD - stock.adobe.com

3 av 3

Expertjuryn bakom Sveriges tyngsta vinpris Årets Vinare - röstade i slutet av 2018 fram en lista över årets bästa vita vin i Systembolagets ordinarie sortiment.

Här är de 10 bästa vita vinerna under 100 kronor från den exklusiva listan.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

1. Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2017, Tyskland, nr 5822, 99 kr

Systembolagets beskrivning: Fruktig, mycket frisk, ungdomlig smak med inslag av gröna äpplen, lime, örter, päron och mineral. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

2. Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2017, Frankrike, nr 2185, 84 kr

Systembolagets beskrivning: Ungdomlig, fruktig smak med inslag av gröna äpplen, päron och lime. Serveras vid cirka 8°C som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur.

LÄS OCKSÅ: 10 goda riesling-viner enligt experten

3. Casal di Serra Classico Superiore Umani Ronchi 2017, Italien, nr 12419, 99 kr

Systembolagets beskrivning: Fruktig smak med inslag av päron, gula plommon, örter och citrusskal. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur.

4. Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout 2017, Sydafrika, nr 2701, 89 kr 

Systembolagets beskrivning: Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, vanilj, bivax, vanilj och örter. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller ljust kött.

LÄS OCKSÅ: Bästa boxarna med rött vin enligt experterna

5. Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2017, Österrike, nr 4587, 89 kr

Systembolagets beskrivning: Fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, ananas, gröna äpplen och citrus. Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk och skaldjur.

6. Leth Grüner Veltliner 2017, Österrike, 4200, 89 k

Systembolagets beskrivning: Fruktig, något kryddig smak med inslag av päron, persika, honungsmelon, vitpeppar och citrus. Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk, skaldjur eller kyckling.

LÄS OCKSÅ: Bästa röda vinet under 100 kronor på Systembolaget

7. Château Bonnet 2017, Frankrike, nr 4151, 89 kr

Systembolagets beskrivning: Fruktig, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av päron, krusbär, tomatblad och citron. Serveras vid 8-10°C till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller till getost.

8. Allesverloren Chenin Blanc 2018, Sydafrika, nr 75986, 99 kr 

Systembolagets beskrivning: Fruktig smak med inslag av fat, gula päron, bivax, vanilj, apelsin och kryddor. Serveras vid 8-10°C till smakrika rätter av fisk eller skaldjur eller till ljust kött. 

LÄS OCKSÅ: Bästa vinerna till pizza – alla under 100 kronor

9. Collevite Falerio Pecorino 2017, Italien, nr 2391, 79 kr 

Systembolagets beskrivning: Mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av galiamelon, nektarin, päron, citrusskal och bivax. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller till kyckling.

10. Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2017, Australien, nr 6463, 89 kr

Systembolagets beskrivning: Fruktig, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av gröna äpplen, brynt smör, ananas, päron och citrus. Serveras vid 8-10°C till grillade rätter av fisk, skaldjur eller till ljust kött.

Juryn bakom Årets Vinare

Juryn som utser vinnarna i de olika vinkategorierna består av några av Sveriges mest erfarna vinskribenter och provare. Dessa personer har gemensamt att de regelbundet går på Systembolagets provningar för att hålla sig uppdaterade. 

Anders Melldén skriver för Svenska Dagbladet och magasinet Gourmet

Anders Röttorp är vinskribent på NTM-gruppen

Andreas Grube skriver för Allt om Vin och ingår i magasinets provningsgrupp 

Claes Löfgren är fotograf, skribent och vinprovare och återkommande medarbetare i Allt om Vin

Gunilla Hultgren skriver om vin för Allt om Vin och ingår i magasinets provningsgrupp 

Håkan Larsson är en välkänd vinprofil från Allt om Vin och medverkar regelbundet i magasinet. 

Karsten Thurfjell bevakar vinvärlden för Sveriges Radio och medarbetar i flera vintidningar

Linda Pérez skriver för Allt om Vin och ingår i magasinets provningsgrupp 

Magnus Waern skriver om vin för magasinet Allt om Mat 

Maria Collsiöö skriver om vin för magasinet Allt om Mat 

Marie Oskarsson skriver om vin för magasinet Allt om Mat 

Mikael Mölstad skriver om vin i Allt om Vin, Svenska Dagbladet och White Guide

Nenne Wåhlander skriver om vin i bland annat magasinet Lantliv

Per Bill är landshövding i Gävle och vinskribent på Dina viner 

Peter Axelsson skriver för Munskänken och Mas Amigos

Sofia Ander skriver om vin för Nya Wermlands-Tidningen, Din Vinguide och Dryckeslistan 

Sune Liljevall skriver om vin för Arbetarbladets och hela Mittmedia