Allt om Vin har listat ett par av vintrenderna 2019.
1 av 2: Allt om Vin har listat ett par av vintrenderna 2019. Foto: Stock Adobe
Vad innehåller vinet och hur är det gjort? Vanliga frågeställningar hos vinkonsumenterna under 2019.
2 av 2: Vad innehåller vinet och hur är det gjort? Vanliga frågeställningar hos vinkonsumenterna under 2019. Foto: Stock Adobe

Vintrenderna att hålla koll på under 2019

Nu vill alla gå på vinbar, klicka hem vin på nätet och njuta av alkoholsvaga viner. Det är bara några av trenderna som förutspås inför vinåret 2019. 

Ökad näthandel 

Digitaliseringen har förändrat vårt konsumentbeteende och näthandeln växer för varje dag som går. Detta märks tydligt för handeln av viner online, som har ökat i popularitet rejält under de senaste åren. The Wine Company, som listar dessa trender inför Internationella vindagen den 22 januari, att betydligt fler vinkonsumenter kommer att handla vin online under 2019.  

Växande naturvinstrend

En annan tydlig trend handlar om miljö och hälsa. Naturvin är något som antas slå igenom ännu starkare under 2019. Redan heta begrepp som hållbarhet och biodynamisk odling behåller sin popularitet och ökar bland konsumenterna. 

Hälsomedvetna val 

Det alkoholfria utbudet har ökat drastiskt de senaste åren och allt tyder på att den utvecklingen fortsätter 2019. Även intresset för viner med lägre alkoholhalt lyfts fram i ljuset på ett annat sätt. Här kan vi gissa att detta är en följd av den stora hälsotrenden. 

LÄS OCKSÅ: Alkoholfri öl har aldrig varit bättre 

Små vinländer på frammarsch 

Länder som är små i jämnförelse med till exempel Frankrike och Italien har fått ett uppsving på senare tid, och intresset kommer att öka ytterligare. Länder som Kroatien, Georgien och Grekland har alla en lång historia av vintillverkning men har haft en låg status. Utbud och efterfrågan kommer att öka. 

Ännu fler vinbarer 

Vinbarer med skickliga sommelierer bakom bardisken har dykt upp som svampar ur jorden de senaste åren. Grus Grus i Stockholm och Julie i Malmö är bara några lysande exempel. Allt tyder nu att vi har fler spännande öppningar att se fram emot under 2019, något som Allt om Vin självklart kommer att bevaka och återkommer till. 

LÄS OCKSÅ: Allt om Vin prisade vinbaren Grus Grus 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!