Att få vin i present är ofta uppskattat.
1 av 2: Att få vin i present är ofta uppskattat. Foto: Adobe Stock
Allt om Vins sommelier Erik Thorsell.
2 av 2: Allt om Vins sommelier Erik Thorsell. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vinexperten tipsar: 3 goda viner att ge bort i julklapp

Vin är en klassisk och ständigt uppskattad gå bort-present – och även en trevlig julklapp. 

Här tipsar Allt om Vins expert och sommelier Erik Thorsell om 3 goda viner som passar perfekt i tomtesäcken. 

Det är inte alltid helt enkelt att komma på vad man ska ge bort i julklapp, särskilt inte till någon som kanske redan har mycket prylar. Men förbrukningsvaror fungerar alltid. Nej, vi pratar verken om hushållspapper eller havregryn. En flaska vin känns både lyxigt och kul att ge bort och att få. Så här följer några tips från Allt om Vins sommelier Erik Thorsell. 

2009 Pesquera Millenium Gran Reserva, Spanien, nr 2812, 349 kr

Ett lite dyrare rödvins-fynd (dubbelt så dyr i ”hemlandet” sägs det) som det kan vara bråttom att köpa innan flaskorna tar slut. Eldigt hög alkoholhalt (14,5 procent), fruktig och god, nästan lite portvinsfeeling. Elegant? Nej, men maffig.

Broadbent Verdelho 10 Years, nr 7946, 189 kr (37,5 cl)

Drycken Madeira från ön med samma namn görs enligt de gamla traditionerna, där man ”spetsar” vinet med sprit och sedan hettar upp det (ursprungligen med värme från solen). Det här är ett riktigt trevligt och gott exempel; smakar och doftar lite som julen själv med nötter och frukt.

2019 Leitz Magic Mountain Rüdesheimer riesling trocken, nr 70626, 159 kr

När en kämpat sig igenom julbordets alla frestelser och är så där överdrivet däst, ångrar att det blev så (för) mycket av det goda. När det kort sagt behövs en liten uppfräschning, då finns inget godare än ett kallt glas kvalitetsvin av riesling-druvan! En flaska riktigt bra riesling från Mosel eller – som här – Rheingau kommer som en befrielse. En julklapp att kyla och njuta direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!