En ny studie från USA visar på att vissa ölsorter visar spår av ogräsmedel Herbicid.
En ny studie från USA visar på att vissa ölsorter visar spår av ogräsmedel Herbicid. Foto: Adobe Stock

Ogräsmedel i populära öl- och vinmärken

Bekämpningsmedel mot ogräs som normalt används till gräsmattor har upptäckts i en rad populära öl- och vinvarumärken. Det visar en färsk studie från en forskningsgrupp i USA. 

Ett bekämpningsmedel mot ogräs, har upptäckts i världsledande öl- och vinvarumärken som Budweiser, Heiniken, Corona och Samuel Adams. Det berättar en rapport från den amerikanska forskningsgruppen US PIRG, publicerad i februari 2019. 

I studien testades fem viner och 15 öl, inklusive organiska drycker, och i alla utom en av de provade dryckerna upptäcktes kemiskt glyfosat, det vanligaste växtgiftet i världen och en ingrediens i ogräsmedlet Roundup. 

LÄS OCKSÅ: Koldioxidutsläpp vid vintillverkning 

– De nivåer vi har upptäckt är inte nödvändigtvis farliga men är fortfarande relaterade till de potentiella hälsoriskerna, säger US PIRG i ett uttalande till Mail Online  

De upptäckta nivåerna låg under gränserna som fastställts av miljöskyddsmyndigheten men enligt Internationella byrån för cancerforskning, en del av Världshälsoorganisationen, är glyfosat sannolikt ett cancerframkallande ämne. 

Kemikalier i regnvatten 

Det vita vinet Frey Organic Natural White, från vingården Frey Wineyards, är ett av de vinerna som testas och visat spår av ämnet. På vingården, känd för sin ekologiska och veganska vinproduktion, nekar man dock till att växtgiftet skulle ha använts i vinproduktionen. Istället skulle den spårmängd glyfosat som upptäckts i deras vin kunna härledas till att kemikalien numera finns i regnvatten. 

William Reeves är toxikolog på Bayer, som äger det företag som tillverkar bekämpningsmedlet Roundup, och även han tycker att resultatet fått för stora proportioner. 

– Om man antar att det högsta värdet som rapporteras är korrekt, skulle en normalviktig vuxen behöva konsumera 308 liter vin per dag, varje dag resten att livet för att nå USA: s miljöskyddsmyndighets exponeringsgräns för glyfosat för människor, menar Reeves. 

LÄS OCKSÅ: Här är de vanligaste tillsatserna i vinet 

Spår av ogräsmedel i kända märken

Budweiser, Corona och Heiniken ligger alla rätt högt upp på listan över ölsorter där man upptäckt spår av kemiskt glyfosat. Det visar en färsk studie från forskningsgruppen US PIRG. Bland vinmärkena märks bland annat Beringer Founders Estates Moscato och Barefoot Cabernet Sauvignon. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!