Här är de två rekordflaskorna.
De kom från en gammal vinsamling, men inte den på bilden.
1 AV 2
Här är de två rekordflaskorna.
Foto: Sotheby's
2 AV 2
De kom från en gammal vinsamling, men inte den på bilden.
Foto: Adobe Stock

Världens dyraste vinflaska såld – för fem miljoner kronor

De finns de som helst inte vill lägga mer än några hundra på en flaska vin. Och så finns det de som betalar fem miljoner för en flaska på auktion.

Så mycket betalade nämligen en anonym köpare i lördags för en flaska Romanee-Conti från Bourgogne från 1945.

Flaskan såldes på en auktion och bedömdes vara värd 287 000 kronor. Men den såldes alltså för mer än sjutton gånger så mycket, motsvarande 5 011 000 kronor. En annan flaska från samma tillverkare och årgång såldes senare för motsvarande 4 454 000 kronor.

Tidigare hölls rekordet av en flaska Mouton-Rothschild från 1945, som 2007 såldes på auktion för motsvarande 2 784 000 kronor. Men det rekordet har nu alltså slagits med stor marginal.

Värdet på de finaste gamla franska vinerna, framför allt bourgogne, har under den senaste tiden ökat, och det från redan höga nivåer. Enligt flera bedömare inom vinvärlden drivs efterfrågan av Kina, där de rikaste i landet gärna spenderar mycket pengar på vin. Under början på 2000-talet köptes många äldre bourdeaux upp av rika kineser, men fokus har nu förflyttats till bourgogne, där de riktigt exklusiva flaskorna är betydligt ovanligare. Det rapporterar CNBC News.

LÄS OCKSÅ: Vad är egentligen skillnaden mellan billigt och dyrt rödvin? 

Vin från 1945 är allra mest värdefulla

Att just 1945 har blivit ett så eftertraktat år för bourgogne-viner beror dels på att flera producenter producerade så få flaskor det året, och dels att Romanee-Conti året efter ersatte sina gamla vinrankor med yngre.

Hur smakar då de här gamla, extremt dyra vinerna?

Auktionshuset Sotheby's beskriver smaken som ”koncentrerad och exotisk, med vad som verkar vara en evig kraft – ett vin som är tillfreds med sig själv”.

LÄS OCKSÅ: Bourgogne – lär dig mer om ett av världens kändaste vindistrikt