Vad skiljer dyrt amarone-vin från billigt ripasso?
Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre?
Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.
Du hittar svaren här på sajten.
Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se
Är det värt att köpa dyra amaroneviner i stället för ripasso?
Hej! Ripasso och amarone – vad ska man välja? Det är stor prisskillnad, är det värt att köpa det dyrare amaronevinet? Hälsningar Lasse
LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om ripasso



Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:
Hej Lasse! Svår fråga – det beror på vad du gillar generellt och vad du ska ha vinet till.
Amarone görs enligt en lång, komplicerad metod som i korthet går ut på att druvorna som ska användas till vinet får torka innan de pressas och får jäsa till ett vin. Vinet blir fylligt, smakrikt med markerade syror. Vinet håller för lång lagring, om man vill.
Ripasso är ett vin som får jäsa en andra gång på druvresterna som finns kvar efter att amarone producerats. Vinet får fruktig smak och rondör, men är inte lika komplext som ett amaronevin.
LÄS OCKSÅ: Har du tips på vilken sherry jag ska köpa?
Vill du ha ett maffigare rödvin till exempelvis en bit ost eller smakrik kötträtt, tycker jag att du ska välja amarone.
Vill du ha ett lite mjukare, lättare rödvin än amarone, är det ripasso du bör välja. Passar till exempelvis en smakrik pastarätt. Vänliga hälsningar, Gunilla
LÄS OCKSÅ: Vill ha tips på rödvin som inte är så kraftigt
MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se