Terrific Wines utsågs till Årets importör 2019

Terrific Wines drivs av en engagerad trio, från vänster Lars Torstenson, Andreas Karlsson och Anna Sundin. Här på Allt om Vins prisutdelning i början av december,

Foto: Stefan Bohlin

Terrific Wines drivs av en engagerad trio, från vänster Lars Torstenson, Andreas Karlsson och Anna Sundin. Här på Allt om Vins prisutdelning i början av december,

Efter att ha varit med och fajtats i toppstriden flera gånger var 2019 till slut Terrific Wines tur att ta hem titeln Årets importör. En av de tyngsta priserna när magasinet Allt om Vin utser vinnare vid sin årliga prisutdelning Årets Vinare. 

– Det är lite lätt overkligt faktiskt, säger Vd:n Andreas Karlsson. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Nomineringar och pallplatser, men inga segrar. Förrän nu. Och trägen vinner, heter det ju. Genom ett medvetet långsiktigt arbete med kvalitet i fokus har Terrific Wines på tio år jobbat upp en stark portfölj av karaktärsfulla viner där både smala kultproducenter och viner för massorna får plats.

– Såklart är det jätteviktigt att vinerna är bra, men vi har också alltid velat känna att vi kan sitta ner med producenterna och ha kul tillsammans över en trevlig middag. Att det klickar även som människor, säger Andreas Karlsson och fortsätter:

– Sedan gillar vi verkligen viner med renhet och elegans i stilen, där är vi väldigt petiga. Plus att vi också måste kunna känna att vinerna vi jobbar med bidrar med något, att de utvecklar sortimentet på ett eller annat sätt.

Exklusiva toppviner och prisvärda budgetviner 

I dagsläget jobbar Terrific Wines med cirka 50 producenter, varav majoriteten är ekologiskt certifierade eller jobbar enligt hållbara jordbruksprinciper. I mixen finns både exklusiva toppviner och prisvärda budgetviner, som exempelvis sommarens 89-kronorssläpp La Corte del Pozzo Bardolino. Den gemensamma nämnaren är kvalitetsviner, bara på flaska och inga boxar.

– Just den bardolinoproducenten, Fasoli Gino, är faktiskt en av de vi jobbat längst med. Deras Soave Borgoletto var vår allra första listning. Även Chablisproducenten Clotilde Davenne, som vi haft stora framgångar med, var en av våra första producenter, säger Andreas.

Foto: Stefan Bohlin

Ett lyxigt yrke? Att vara vinimportör innebär faktiskt en hel del tid framför skrivbordet. Här Andreas Karlsson, Vd på Terrific Wines.

En engagerad trio bakom företaget 

Terrific Wines drivs i dag av en trio, som förutom Andreas Karlsson består av Lars Torstenson och Anna Sundin. Andreas är från början utbildad sommelier och kock som också studerat ekonomi och historia, Lars har en bakgrund som vinmakare för dåvarande AB Vin & Sprits kurs- och vingård i Frankrike och kombinerar nu arbetet på Terrific med jobb som konsulterande vinmakare. Anna kom in i företaget 2015, som produkt- och eventansvarig.

– Mixen av oss tre som personer har också varit en viktig del i företagets utveckling, vi kompletterar varandra väldigt bra. Och visst, vi vill naturligtvis fortsätta att växa och förfina vår portfölj ytterligare framöver, men vi vill fortfarande göra det med den småskaliga personligheten som jag tycker att vi har nu. Vi kommer nog aldrig bli vrålstora direkt, vi trivs med att vara en importör i den här storleken, säger Andreas.

Inte bara har trion geografisk spridning – Andreas jobbar från Stockholm, Anna från Göteborg och Lars från Lorgues i Frankrike – utan de har också sina specialiteter kunskapsmässigt, menar Andreas.

– Det är ju också kul att vi kan dra nytta av Lars kunskap när vi arrangerar provningar och så eftersom han som vinmakare kan belysa olika aspekter av branschen från det hållet, vilket ger djup och kunskap. Sedan gillar jag också att eftersom vi är så få i företaget måste man göra lite av allt: ena dagen har man VD-hatten på sig, nästa dag logistik- eller lagerhatten.

Vilka är de största utmaningarna med att driva vinimport i Sverige år 2019?

– Att vi är så många spelare på marknaden. Det har varit en enorm utveckling de senaste åren vad gäller antalet väldigt duktiga importörer. Det är trångt i gången så att säga, både mot Systembolaget, krogarna och journalisterna. Sedan är det också en balansgång mellan att få in nya saker och satsa framåt utan att svälla för mycket kostnadsmässigt vad gäller lager och sådant.

Vad ser du själv som styrkan, det unika, med Terrific Wines?

– Det är en svår fråga, den borde jag nästan ställa till dig i stället, haha. Men jag tror att vi lyckats bra med att hitta en mix mellan småskaliga producenter och samtidigt produkter med bredd, sådant som når ut till folk. Det finns ju hur mycket coola småproducenter som helst man vill jobba med, men det måste ju också fungera kommersiellt. Vi har dessutom valt bort att jobba med ”lågt hängande frukt”, som billigare boxar, och med tiden har vi långsamt byggt upp momentum och ökat både omsättning och uppmärksamhet kring produkterna.

Hur ser framtiden ut för Terrific Wines, vad har ni för mål framåt?

– Planen är att fortsätta med samma långsiktiga tänk och låta kvaliteten gå före de snabba pengarna. Vi tror ju stenhårt på alla de producenter som vi börjar jobba med, och många av dem har varit med oss länge och över tid jobbat upp en stark position. Clotilde Davenne är ett lysande exempel på det: Hennes viner fanns i Sverige redan innan vi startade, men det hade inte hänt så mycket och det var inte många som kände till hennes viner. Nu har vi tillsammans lyckats bygga henne till något riktigt stort. Det är precis så vill jobba.

Motivering: ”För att med långsiktigt kvalitetstänk byggt upp en stark portfölj som rymmer både coola kultproducenter och folkliga viner – alltid med personlighet, renhet, kvalitet och karaktär i fokus.”

Årets importör 2019 - fler vinnare

SILVER: Vintedge 

Motivering: ”Ett piggt stjärnskott på den svenska vinimporthimlen och som sniffar upp gott om grymma viner som tillför djup och spännande bredd i det allmänna sortimentet” 

 

BRONS: The WineAgency

Motivering: ”För en gedigen, stark och kvalitetssäker portfölj, och för förmågan att alltid vara väl representerade när årets bästa viner ska rankas. Hatten av!”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!