Jeanette Boman är en av eldsjälarna bakom Swedish Wine Center - utsedd av Allt om Vin till Årets vinbar 2020.
1 av 3: Jeanette Boman är en av eldsjälarna bakom Swedish Wine Center - utsedd av Allt om Vin till Årets vinbar 2020. Foto: David Back
Swedish Wine Center slog upp portarna i Malmö i april, mitt under den pågående pandemin.
2 av 3: Swedish Wine Center slog upp portarna i Malmö i april, mitt under den pågående pandemin.
Jeanette Boman är en av grundarna till Swedish Wine Center, med flest svenska viner på vinlistan.
3 av 3: Jeanette Boman är en av grundarna till Swedish Wine Center, med flest svenska viner på vinlistan. Foto: David Back

Swedish Wine Center utsett till Årets Vinbar 2020

Det började med en nersliten treundraårig gästgivargård i Skåne 2003. 15 år senare fanns där ett Swedish Wine Center som nu också öppnat i Malmö. Möt Jeanette Boman, kvinnan bakom ett av prestigepriserna på Årets Vinare 2020. 

Tajmingen var långt från perfekt när de i april öppnade sin vinbar, Swedish Wine Center, i Malmö. Men efter lite inkörning blev det ändå en bra start.

– Det bästa var ändå att så många Malmöbor gillade det vi gjorde – ett tecken på att vårt koncept med svenska viner var rätt, förklarar Jeanette Bohman.

Namnet Swedish Wine Center låter ambitiöst, men välvalt eftersom det handlar om att vara en mötesplats för det nyvaknade intresset kring svenskt vin. Och med tanke på den utländska turism som normalt finns Skåne var engelska givet. 

Det hela började dock långt tidigare – och för oss tillbaka till Tasmanien i Australien och Kapprovinsen i Sydafrika. På båda ställena fick Jeanette och hennes man Johan upplevelser av små mysiga hotell med stora vinkällare.

– Jag vet att jag tänkte: så här vill jag ha det – ett litet personligt hotell med en härlig vinkällare dit man kan ta gästerna för att välja ut en flaska till middagen.

Några år senare när det beslutat att lämna resebyråbranschen för något nytt vaknade drömmarna. Resultatet? De lämnade Stockholm 2003 för att ta över Skivarps Gästgivargård, mellan Trelleborg och  Ystad i Skåne.

– Vi kände direkt att atmosfären var den rätta, även om stället var i mycket dåligt skick på alla sätt. Hade vi förstått hur mycket jobb det skulle krävas så borde vi kanske tänkt om – men ibland måste man få man vara lite idiot.

Restaurang och vinkällare 

Under åren har Skivarps Gästis utvecklats till en pärla med sjutton rum, populär restaurang och förstås en vinkällare – en viktig del i drömmen som gått i uppfyllelse. Allt oftare under åren har de också haft vinprovningar och det var i samband med dessa som tanken på en vinbar föddes. 

– Vi hade ofta besök av vinproducenter i närheten som Snårestad, Domän Sånana och Österlenvin och vi upplevde att vinerna blev allt bättre samtidigt som våra gäster blev mer och mer intresserade. Då kom jag att tänka på ett ställe vi besökt i Hunter Valley i Australien där de skapat ett Small Winemakers Centre, för att lyfta fram de små odlarna i trakten som inte hade råd att marknadsföra sig, men ändå gjorde fantastiska viner, berättar Jeanette Bohman.

Resultatet blev ett de byggde om den gamla publokalen i källaren på sitt gästis till just ett Swedish Wine Center. De öppnade i maj förra året och konceptet gjorde omedelbar succé. Plötsligt fanns en given plats i Skåne dit man kunde åka för att prova svenska viner.

LÄS MER: Sveriges vingårdar på frammarsch  

– Vi blev överväldigade av intresset, men vi tänkte snabbt att nu gäller det att smida medan järnet är varmt – och snart hittade vi en gammal texmex-krog i bra läge i Malmö, bara ett stenkast från Centralstationen, och vi började genast bygga om.

Premiär mitt under coronavåren

Swedish Wine Center öppnade i Malmö i april i år – mitt under vårens nedstängningar. Men trots det blev sommaren fantastisk, under omständigheterna.

Swedish Wine Center

Premiär: I april 2020

Ägare: Jeanette och Johan Bohman

Adress: Anna Lindhs plats 10, Malmö

Öppet: Normalt tisd-torsd 15-22 – fred-lörd 15-23

Läs mer här  

Ändrade ni på konceptet när ni öppnade i Malmö?

– Något, i Skivarp hade vi en stående provning, i Malmö beslutade vi att ha nio viner öppna per vecka och servera dem i flighter om tre och tre – och det har funkat bra, samtidigt som vi anpassat matutbudet – nu finns både snacks, fisk, kött och gröna smårätter på menyn.

Hur mycket svenskt vin har ni?

– Just nu har vi nog ett sjuttiotal viner på hyllorna från ett femtontal olika producenter. Det kommer fler, men vi bygger också så sakteliga upp ett sortiment av röda viner från andra länder och förstås champagne.

Var är ert största fokus nu?

– Att uppmärksamma svenska viner ännu mer, varje dag kommer det in folk som blir förvånade när de upplever att det finns svenskt vin – som dessutom är gott. Vi vill prata mer om svenska viner och bjuda in producenter som kan hålla provningar. Framöver vill vi också hålla vinkurser – det finns ett enormt intresse bland våra gäster att lära sig mer.

Motivering till priset

För att ha skapat landets första renondlade vinbar med svenska viner där gästerna överraskas av nya kunskaper i en trivsam miljö. 

LÄS MER: Allt om Vins hederspris 2020 - här är vinnaren  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!