Sverige är ett vinland på frammarsch. Men baksidan är klimatförändringar.
Sverige är ett vinland på frammarsch. Men baksidan är klimatförändringar. Foto: Olga Kochina / Adobe Stock

Sverige kan bli ett ”hett” vinland i framtiden

Sverige spås bli ett hett vinland i framtiden – i dubbel bemärkelse.

Positivt kan man tycka – samtidigt stavas en av anledningarna klimatförändringar.  

– Jättekul för oss vinälskare, men samtidigt fruktansvärt, säger Allt om Vins expert.  

Bland giganter som Italien, Spanien och Frankrike är Sverige fortfarande ett litet vinland. Men mycket har hänt på senare år, och framtiden ur ett svenskt vinperspektiv, ser ljus ut, det är både experter och odlare överens om. 

Enligt amerikanska Business Insider spås Sverige bli ett vinland att räkna med, och kanske kan man till och med börja konkurrera lite smått med de traditionella stornationerna i framtiden. Enormt för ett land som knappats fanns som vinindustri för 20 år sedan. 

Längre perioder utan frost

Men framtidsutsikterna är goda på grund av ett förändrat klimat. I Skåne var till exempel september rekordvarmt under förra året, med en temperatur på två grader högre än normalt, uppger Business Insider.

Förändringarna innebär längre perioder utan frost, vilket gynnar vinproduktionen. 

– Vi har sett att uppvärmningen har ökat på de högre breddgraderna av norra halvklotet, säger Greg Jones, professor i miljövetenskap och chef för vinstudieprogrammet vid Linfield College's i USA, i ett inslag för Business Insider Today

Och han menar att den frostfria säsongen i Skandinavien snart kan komma att förlängas med närmare två månader. 

– Där växtsäsongen har varit fyra och en halv eller fem månader lång, kan värmen förlänga perioden till kanske sex eller sex och en halv månad, fortsätter Greg Jones.

Jättekul men fruktansvärt

Allt om Vins sommelier och vinexpert Erik Thorsell välkomnar så klart Sverige som vinland, men är samtidigt bekymrad.

 – ”Vinlandet Sverige”! Wow, det vore ju jättekul för oss vinälskare att utvecklas i den riktningen. Men samtidigt fruktansvärt förstås, med tanke på vad som ligger bakom de ”förbättrade” och gynnsammare odlingsförhållandena.

Erik Thorsell är Allt om vins sommelier. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

I dag finns cirka 150 kommersiella vingårdar i Sverige, Norge och Danmark. Men samtidigt få man inte glömma att när klimatet blir varmare i norr, uppstår problem för odlare i andra länder som tidigare varit idealiska att odla druvor i. Där blir temperaturen i stället för hög. 

– Klimatförändringarna överskuggar allt annat i vår tid – och prio ett måste givetvis vara att hjälpas åt och bromsa dem. Men det har gått så långt att vinkartan kommer att ritas om även om vi lyckas begränsa utvecklingen och effekterna som sker redan nu, fortsätter Erik Thorsell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!