Frost har skapat problem för vinodlare i Europa.
Frost har skapat problem för vinodlare i Europa. Foto: Adobe Stock

Stora skador på vingårdar i Europa efter svår frost

I många vinregioner i Europa var det frost i början av april. Frankrike, Italien och andra delar är därför hårt drabbade av frostskador och har på vissa platser förlorat 80 procent av årets skörd. 

Vinrankor klarar en ganska kall vinter men de nya knopparna är som känsligast mellan april och juni. Blir det minusgrader så fryser de och faller till marken. 

Den nationella franska vinorganisationen, CNIV, har sagt att 80 procent av de franska vinregionerna drabbades, från Bordeaux och Bourgogne till Rhône och Loire.

-Mellan femtio och åttio procent av mina vingårdar skadades, och jag är inte ensam, säger Agnés Paquet som driver vingård med samma namn i Bourgogne. 

Det man hoppas på är att en andra knoppning kommer att rädda en del av skörden, även om den andra knoppningen ger färre druvor och en ofta ojämn mognad. 

Skadorna i Italien är omfattande

Även i Italien är skadorna stora. Berömda distrikt som Montepulciano, Chianti Classico och Montalcino är drabbade. Till och med i Bolgheri, längs den toskanska kusten, sjönk graderna till under noll. Något som är mycket ovanligt så sent på våren. 

Störst risk är det för yngre vinrankor och de vingårdar som ligger nere i de fuktiga dalgångarna. Så vad kan man göra för att förhindra frost?

Att beskära vinrankorna så sent som möjligt under vintern gör att knoppningen försenas och på så sätt kan undvika vårfrosten. Även genom att beskära vinrankan högre, desto bättre klarar den sig mot frost, eftersom det är kallast närmast marken.

Bilderna är från Tenuta di Trinoro, i Toscana och Orcia-dalen. Här tände ägaren Andrea Franchetti och sina 36 medarbetare 3000 marschaller. De lyckades värma upp luften till noll grader i vingården. Runtomkring drog sig termometern ner mot minus fem. Foto: Pressbild/ Enea Barbieri

Ljus för att värma upp luften

I vindistrikt som ofta är drabbade, som Champagne och Chablis, så har man olika metoder för att skydda sig. Många av oss har sett vackra bilder på de gasolvärmare och ljus som satts ut i vingårdarna nattetid för att värma upp luften. Dessa kan höja temperaturen med fem grader men är både tids- och kostnadskrävande och inte alltid effektiva. 

En annan metod är att spruta vatten över knopparna, så att det blidas is som skyddar mot frosten. Här krävs det dock att man har både tillräckligt med vatten och utrustning för att kunna sprinkla vatten över större ytor. Det finns även de som använder dieselbrännare, eluppvärmda kablar i vingården och till och med helikoptrar som viftar bort den kalla luften. De tre sista är kanske inte de mest ekonomiska eller miljövänliga metoderna. 

(Åsa Johansson är vinskribent åt Allt om Vin och boende i Italien)

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!