1 av 3 Foto: Stock Adobe
2 av 3 Foto: WavebreakMediaMicro - stock.adobe.com
3 av 3

Skräckinjagande fladdermöss - hjältar i vingården

Det är inte så ofta som attackerande fladdermöss beskrivs i positiva ordalag, men så är det i Bordeaux där de flygande gnagarna bidrar till att rädda vinskörden från skadedjur. 

Fladdermöss har i alla tider varit mytomspunna djur. Ofta förknippade med skräckfilmer och blodsugande vampyrer men också beskrivna som fascinerande tack vare sin flyg- och navigationsförmåga. I franska vindistriktet Bordeaux har fladdermössen numera fått en helt ny roll, som hjältar i kampen mot skadedjur i vingårdarna. En ny studie som den franska vinbyrån CIVB gjort visar bland annat att fler fladdermöss runt vinodlingarna skulle kunna minska användningen av bekämpningsmedel. 

Fladdermössen i trakten förtär olika sorters malar, vars larver brukar kunna göra stor skada i vingårdarna. 

– Om man tänker sig att varje fladdermus äter cirka 2000 av dessa malar under en natt så gör det en enorm skillnad, säger Allan Sichel, chef för CIVB, till tyska Meiniger´s Wine Business International. 

Fladdermöss i kampen mot mygg

Ett försök till myggbekämpning kan vara att få fladdermöss att bosätta sig i trädgården, med hjälp av fladdermusholkar. En fladdermushane äter uppåt 5000 mygg per kväll. På vintern finns inga insekter vilket gör att fladdermössen måste spara energi och övervintrar på mörka och fuktiga platser som grottor eller källare. I Sverige är fladdermöss fridlysta. 

Många människor är dock fortsatt rädda för fladdermöss, och enligt Allan handlar mycket om att försäkra traktens vinodlare om att de attackerande gnagarna har en viktig uppgift. 

– Fladdermöss är allierade med vinmakarna. Vi säger till dem ”Har du fladdermöss så är det bra”, berättar Allan Sichel. 

Fladdermössen är vanligast under sommarperioden, men odlarna uppmanas nu att lämna till exempel döda träd och gamla hyddor för att bevara fladdermössens livsmiljöer och öka chansen till fortsatt skydd i vingården. Vissa gårdar lämnar gräsbevuxna remsor så att fladdermössen lättare ska komma in i vinstockar.

Fladdermus-projektet är bara en del av CIVB:s arbete för ökad hållbarhet i vingården. 

LÄS OCKSÅ: Mögel förstör för franska vinodlare 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!