Foto: 176274942

Ska man kasta vinet när korken gått sönder?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Ska man kasta vinet när korken gått sönder?

Hej!

När jag skulle öppna en flaska vin så bröts korken itu och den nedre delen satt som berget. Det slutade med att jag fick trycka ned korkbiten i vinet och det blev också rätt mycket smulor. Jag fick hälla vinet ”runt” korken som inte gick att få ur flaskan och det var inte så trevligt med de små korksmulorna. Vinet smakade ändå gott. Skulle jag ha kasserat vinet? 

Anders

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej Anders!

Nej, du skulle inte ha kasserat vinet. Det kan hända ibland att det blir precis så som du beskriver. Särskilt om man har att göra med lite äldre viner. En kvarlämnad korkbit påverkar inte smaken men vad man kan göra för att kunna servera vinet utan smulor och utan att riskera att korkbiten plötsligt täpper till mynningen när man häller, är att hälla över vinet genom ett kaffefilter i en karaff. På så sätt får man ett smulfritt vin och en elegantare servering.

Vänliga hälsningar,

Gunilla

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!