Diska dina vinglas på rätt sätt...
1 av 2: Diska dina vinglas på rätt sätt... Foto: Sundqvist
...och ge glasen rätt behandling så får du en mycket bättre upplevelse när du väl häller upp själva drycken.
2 av 2: ...och ge glasen rätt behandling så får du en mycket bättre upplevelse när du väl häller upp själva drycken. Foto: Fotolia

Så tar du bäst hand om dina vinglas

Ta hand om dina glas – så att vinet får chansen att skina, utan konkurrens av andra dofter, smaker eller fläckar som stör utseendet.

Här är några nyttiga skötselråd när det kommer till disk och förvaring.

De flesta har nog bra koll på vad de häller i sina vinglas och kanske även har köpt särskilda favoritglas. Men sen – glöm inte att ta hand om dem på rätt sätt!

Här är en enkel guide:

Om du ska vänta med att diska (till exempel över natten): 

Spola i lite varmt vatten för att underlätta diskningen senare.

Handdisk eller maskin?

Många vinglas (men inte alla) går att diska i maskin, men var försiktig, se till att använda rätt program och att inte glasen kommer i kontakt med varandra. Det finns också särskilda hjälpmedel som håller glasen på plats i maskinen för att undvik klirr-risk.

LÄS MER: Glasens storlek har betydelse när du dricker vin 

Torka och polera på rätt sätt

Ta en del i taget och använd gärna en mjuk handduk eller putdsuk. Börja förslagsvis med foten: håll bara i foten och snurra den separat, därefter ”stammen”. Och slutligen kupan: håll försiktigt med ena hand i kupan och torka lika försiktigt med den andra

Det är viktigt att hålla sig till en del åt gången för att minimera risken att glaset går sönder eftersom glaset ofta är svagare i ”brytpunkterna”.

Diska vinglas för hand

Tänk på samma sätt som när du torkar och polerar – ta försiktigt hand om en del i taget.

Förvara vinglas på rätt sätt

En annan bra idé är att förvara glasen i ett skåp med dörrar, för att isolera dem lite från damm och dofter. Och: ställ dem inte med kupan nedåt. Den delen av är ofta den mest känsliga, och risken är större att de går sönder.

LÄS MER: Så luftar du vinet på rätt sätt

"Överkurs"

Om du vill ha extra mycket lyster och glans – ånga kupan över exempelvis en kastrull med hett vatten, och putsa sedan med putsduk eller handduk. Innan man ska hälla vin i glaset kan det vara bra att ”lufta” en aning genom att blåsa eller skaka in lite ny luft  i kupan.

https://youtu.be/8IjCq6QNGnE

Källa: Sundqvist

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!