Så smakar vinet från årets Nobelfest

Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell har kommenterat årets dryckesmeny till nobellmiddagen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell har kommenterat årets dryckesmeny till nobellmiddagen.

Lyxig mat, celebra gäster och gott vin.

Så kan man sammanfatta årets Nobelfest 2019.

Är du sugen på att testa det som serverades i glaset – så smakar det. 

Andra har också läst

Dyra klänningar, exklusiva råvaror och kända gäster. Nobelfesten är en av världens finaste och förnäma fester, årets middag var inget undantag. 

Här är menyn från 2019 års nobelmiddag, med respektive vin som Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell kommenterat. 

Förrätt

Folies de la Marquetterie, Champagne, Frankrike, nr 81232, 659 kr (beställningssortimentet)

Omdöme: En elegant start till förrätten. Fräschör men också med komplexitet och djup i smaken som gör att den matchar alla smakerna i förrätten.

Mat: Kalixlöjrom med gurka, inkokt kålrabbi, krämig dill och en sås på pepparrot

Varmrätt 

2015 Lunadoro Pagliareti Vino Nobile di Montepulciano, Toscana, Italien, nr 78484, 209 kr, kan beställas på Systemet

Omdöme: Rikt och fylligt rödvin från södra Toscana med koncentration och finess. Stråk av mogna körsbär, kryddor och söt tobak. Bra val till de mustiga smakerna på tallriken. Vinet kommer från en relativt ung producent som fått många utmärkelser.

Mat: Anka fylld med svart trumpetsvamp och citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, kryddpicklad gulbeta och rostad anksky. Serveras med savojkål med rökt shiitake, bakad lök och granolja

Dessert

2017 Jurtschitsch Grüner Veltliner Eiswein, Österrike 

Omdöme: Ett läckert, intensivt och koncentrerat vin där sötma och syra samspelar elegant. Just nu finns det inte på Systembolaget. Druvorna till vinet skördades i december 2017 och de räckte till att producera 900 halvflaskor av vinet, varav 300 serverades på Nobelbanketten.

Mat: Hallonmousse, torkad chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet

 

Här är två alternativa vinförslag från Gunilla Hultgren Karell till varmrätten och desserten:

Alternativ till huvudrätten: 

2016 Poliziano Vino Nobile di Montepluciano, Toscana, Italien, 219 kr

Omdöme: Fylligt, smakrikt och välbalanserat som lanserades i det tillfälliga sortimentet tidigare i höstas och finns kvar i ett 50-tal butiker. Båda rödvinerna vinner på att dekanteras några timmar innan de serveras. Vinet får då en generösare och fruktigare framtoning.

Alternativ till desserten:

Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese, nr 92493, Burgenland, Österrike, 145 kr (18,7 cl) 

Omdöme: Även här finns en fantastisk balans mellan sötma och syra och gör att det passar mycket bra till nobeldesserten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!