1 av 3 Foto: AlenKadr - stock.adobe.com / ©AlenKadr - stock.ad
Bland annat naturvinsproducenten Menti föredrar skruvkork på sina viner.
2 av 3: Bland annat naturvinsproducenten Menti föredrar skruvkork på sina viner.
Traditionellt har kork används för förslutning av vinflaskor.
3 av 3: Traditionellt har kork används för förslutning av vinflaskor. Foto: Stock Adobe

Så ska vinproducenterna bli mer miljömedvetna

Hur kan vinproducenter bli mer miljövänliga när det gäller förpackningar? Och är konsumenterna redo för mer moderna vinförpackningar? Allt om Vin har frågat vinproducenter från olika delar och även Systembolaget.  

Trenden går mot lättare flaskor 

För inte särskilt länge sedan var naturkork den enda förslutningen på vinflaskor som förknippades med kvalitet. Förpackningar gjorda i annat material än glas var synonymt med lågbudgetvaror, men mycket har hänt sedan dess. I dag kan vinproducenter välja mellan naturkork, skruvkapsyler, syntetiska korkar eller glasförslutningar - och allt där i mellan. Samma sak gäller flaskor. En gång i tiden var tunga flaskor synonymt med vin av högre kvalitet och bättre lagringspotential. I dag går i stället trenden mot lättare flaskor, trots bra innehåll, för att värna om naturen och minska koldioxidutsläppen under transport och produktion. Mindre traditionella vindrickare, speciellt de som är födda efter millennieskiftet, verkar heller inte ha något emot petförpackningar eller att dricka vin direkt från en burk.

LÄS OCKSÅ: Klimatsmart på Systembolaget - bästa tipsen  

Menti föredrar skruvkapsyl 

Stefano Menti är naturvinsproducent i Gambellara, i Veneto. Han berättar att han provat många olika förslutningar på samma vin för att se hur de utvecklas och läst på om vilka som är mest miljövänliga. 

– Jag använder en vanlig ölkapsyl på mina mousserande viner, champagnekork på mina spumanteviner och för resterande viner använder jag skruvkapsyl, oavsett vinstil, säger Stefano Menti. 

– Jag föredrar helt klart skruvkapsyl, som gör att det kommer in en jämn mängd syre till vinet, till skillnad från naturkork som släpper in olika mängd syre. Det är en stor variation från kork till kork, något jag helst vill undvika. Skruvkapsyl gör också att jag kan använda mindre mängd tillsatt svavel. Jag använder också en skruvkapsyl som är gjord i aluminium, som går att återanvända, berättar Stefano Menti.

Vill minska koldioxidutsläppet 

Miguel Torres, vd för Torres som gör vin både i Spanien och i Chile, är en av de ledande personerna inom vinbranschen när det gäller forskning kring miljömedvetenhet. Han startade 2008 bland annat organisationen ”Torres & Earth” efter att ha sett Al Gores film om miljöförstöring, ”En obekväm sanning”.

– Efter att ha sett filmen tillsammans med min fru blev jag medveten om att vi inte gjorde tillräckligt för att rädda vår planet”, berättar han.

Miguel Torres har solpaneler på taket och är en av dem i vinbranschen som har kommit längts i miljömedvetenhet. Foto: Pressbild

Sedan dess har Torres haft som mål att minska koldioxidutsläppen från sin vinproduktion med trettio procent per flaska innan 2020, jämfört med 2008. Ett mål som han menar att de är på väg att nå. Han har även investerat över tolv miljoner euro i forskning och hela gården har minskat CO2-utsläppen med 25,4 procent (2017, garanterat av Lloyds).

Vilken förslutning använder någon så miljömedveten som Torres?

– Det är många aspekter vi måste ta hänsyn till när det gäller förslutning. Inte minst miljösmarta alternativ men även vinets lagringspotential. Vi använder både kork, som behandlats så att det är en pytteliten risk att få med TCA-molekylen, som skadar vinet. Vi använder också skruvkork, som är positiv på många sätt, också för att det gör att personer har en tendens att konsumera en mindre mängd vin. Det negativa är att dess CO2-utsäpp är större än om man skulle använda en naturkork, berättar han.

Arbetar miljövänligt sedan 50 år tillbaka 

På gården Fetzer i Mendocino i Kalifornien använder man både skruvkapsyl och naturlig kork men också burkar som förpackningar.

– Vi ser ett ökat intresse för mer miljövänliga förslutningar och förpackningar hos våra kunder, säger Rodrigo Maturana, marknadsansvarig hos Fetzer. Producenten Fetzer arbetat miljövänligt sedan femtio år tillbaka.

– I dag använder vi endast förnybar energi och vi har satt upp ambitiösa mål för att utveckla nya arbetsmetoder för att minska energi- och vattenförbrukning”, berättar Rodrigo Maturana.

Även typen av flaskor är viktig för att minska utsläppen av koldioxid, både under produktion och under transport. Hur ser Systembolaget på det här med flaskor och förpackningar? Gad Pettersson, kategorichef på Systembolaget, berättar:

– Morgondagens och framtidens förpackningar är klimatsmarta förpackningar. Det handlar om förpackningar som är återvinningsbara och mindre energikrävande vid såväl tillverkning som transport, men som samtidigt förvarar drycken väl. Det är en lättare flaska med en maxvikt på 420 gram, PET, burk och pappförpackning eller tetror. Skulle exempelvis allt stilla vin på flaska som såldes på Systembolaget vara gjord av lättare glas, skulle koldioxidutsläppen minska med 6 600 ton per år. Det motsvarar att köra jorden runt med en bensindriven bil 870 gånger. Vi ser också att våra kunder har ett intresse för klimatsmarta förpackningar. Systembolaget erbjuder redan i dag cirka 630 klimatsmarta förpackningar för vin varav hälften är i lättare glasflaska”.

Stefano Menti som gör naturviner berättar att han också har valt extremt lätta flaskor.

– I dag använder jag flaskor som väger 360 gram för mina stilla vita viner, många kolleger använder flaskor som väger 500 gram eller mer. Jag hoppas att i framtiden kunna använda flaskor som väger mindre än 345gram”, berättar han.

Miguel Torres tycker att EU borde kräva en standardisering av de mest använda typerna av flaskor, som de från Bordeaux och Bourgogne.

– Då skulle det bli lättare att återanvända flaskorna och minska CO2-utsläppen med trettio procent eller mer jämfört med idag”, säger han.

Han berättar att de senaste tio åren har gården minskat medelvikten på flaskor med femton procent.

– Vi har också experimenterat med petflaskor som väger ännu mindre, det är därför de används i flygplan, men samtidigt vill vi använda mindre och mindre plast. Även BIB, som vi använder i de skandinaviska länderna, är bra och lätta och har lägre CO2-utsläpp. Å andra sidan är BIB svårare att återanvända eftersom det är en aluminiumhinna på insidan för att behålla kvalitén på vinet, den är svår att skilja från plasten. Vi jobbar på att hitta en lösning på detta”, berättar Miguel Torres.

Rodgrigo Maturana från Fetzer säger att det inte finns en uppenbar framtida förslutning och förpackning.

– Det gäller att ha en övergripande syn på hela produktionen, från druva till flaska, och arbeta så miljövänligt som möjligt. Vi kommer att anpassa våra förpackningar till vår helhetssyn efter hand, men vi måste också ta hänsyn till konsumenternas åsikter”, avslutar han.

Fler pappersförpackningar framöver 

Gad Petterson från Systembolaget tror att vi kommer att få se mer pappersförpackningar och petflaskor framöver.

– Jag tror det blir mer och mer petflaskor även för mousserande vin framöver, våra kunder visar ett stort intresse för miljösmarta förpackningar. Det är fortfarande alldeles för många producenter som använder onödigt tunga flaskor, avslutar han.  

LÄS OCKSÅ: Korkat eller skruvat - lär dig mer här  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!