Smakar det så kan det kosta nästan hur mycket som helst.
Smakar det så kan det kosta nästan hur mycket som helst. Foto: ©Ievgenii Meyer - stock.adobe.com

Så mycket kostar världens dyraste vin

Det finns dyra viner, och så finns det absurt dyra viner. 

Nu har en fransk tillverkare slagit rekord i den senare kategorin. 

Det är producenten Liber Pater i Bordeaux som lägger ribban för hur mycket ett vin kan säljas för, skriver thedrinksbusiness.com. Årgången 2015 kostar förnuftstrotsande 30000 euro flaskan – motsvarande drygt 315000 svenska kronor. 

Visserligen har enskilda vinflaskor sålts för betydligt mer än så, men då har det rört sig om auktionsförsäljningar där budgivningen om äldre, sällsynta dyrgripar kan dra i väg mot miljontals kronor

En liten grupp investerare har givits möjligheten att lägga en beställning på vinet sedan flera månader tillbaka. Merparten av de 550 flaskorna ska redan ha hittat sina köpare. 

LÄS OCKSÅ: Missa inte Allt om Vins app - lättare att hitta gott vin

Liber Pater årgång 2007 såldes för ”endast” 60000 kronor.

Exklusiv tillverkningsmetod 

Liber Pater är en kontroversiell Bordeauxproducent som har haft flera duster med INAO, det organ som kontrollerar klassificeringen av jordbruksprodukter i Frankrike. 

Man använder äldre, bortglömda druvsorter för att framställa viner med historisk karaktär. Närmare bestämt hävdar Liber Pater att vinet smakar som det gjorde innan vinlusens härjningar i Europa under den senare delen av 1800-talet, då Frankrike var ett av länderna som drabbades hårdast. 

Oympade vinrankor och antika plogar används i skörden, i syftet att skapa en så autentisk produkt som möjligt. Ett sådant tillvägagångssätt medför givetvis stora kostnader. 

LÄS OCKSÅ: Intresset kring vin på burk ökar i snabb takt

Att välbeställda vinsamlare är beredda att lägga en förmögenhet på en flaska Liber Pater har först och främst med rykte och tillgänglighet att göra. 

Och, skulle någon kanske tillägga, ett visst mått av excentricitet?

 

Källor: thedrinksbusiness.com, decanter.com 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!