John F. Kennedy och Barack Obama har båda chefat över Vita huset, och varit på en och annan middagsbjudning med fina viner.
John F. Kennedy och Barack Obama har båda chefat över Vita huset, och varit på en och annan middagsbjudning med fina viner. Foto: Stella Pictures/DDP/United Archives/Adobe Stock/Jacquelyn Martin /AP TT Nyhetsbyrån

Så dricker du vin som en amerikansk president

Visste du att president John F. Kennedy inspirerades av James Bonds champagnevanor och att Richard Nixon smygdrack exklusivare viner än gästerna vid hans middagsbjudningar?

Det avslöjas i en ny bok som historiskt redogör de amerikanska presidenternas förhållande till vin. 

Donald Trump har visserligen gjort affärer i både vin- och spritbranschen, men säger sig själv vara nykterist. Med andra ord är han kanske inte vad man skulle kalla för en vinkonnässör. Däremot finns det många andra amerikanska presidenter före honom som verkligen intresserat sig för exklusiva viner.

Nyligen släpptes en bok i ämnet under namnet ”Wine and the White House: A History”. Bakom boken står Fred Ryan, som förutom att vara Publisher för The Washington Post, också jobbade mycket nära president Ronald Reagan under många år.

– Under mitt liv har jag utvecklat en passion för vin och presidenthistoria, berättar han för Wine Spectator.

Kennedy gillade det James Bond drack

Nu är det kanske inte intresset för vin som avgör om man blir en framgångsrik president i Vita huset. Men är man någorlunda intresserad av dessa två ämnen är det så klart spännande att få reda på vilka exklusiva viner som druckits i finrummens finrum genom åren.

Enligt Wine Spectator börjar boken med första presidenten Georg Washington som hade smeknamnet ”Madeira-mannen”, och fortsätter med Thomas Jefferson och hans intresse för vin från franska Bordeaux och Bourgogne.

Det avslöjas också att John F. Kennedy vid flera tillfällen hämtade vintips från actionhjälten James Bond, som han uppenbarligen beundrade. Exempelvis ska den tidigare presidenten ha införskaffat en flaska Dom Pérignon från 1955 till en tillställning med västtyska förbundskanslern Konrad Adenaur. Detta mycket kort efter att just den champagnen visats upp i Bond-filmen ”Dr. No”. 

Precis som James Bond så föredrog John F. Kennedy Dom Pérignon. Foto: Adobe Stock/ STELLA PICTURES/DDP/UNITED ARCHIVES

Nixon drack dyrare viner än sina gäster

John F. Kennedys hustru Jacqueline, av många ansedd som en klassisk stilikon, föredrog även hon franskt. Men i stället för Dom Pérignon så valde hon helst Veuve Clicquot i glaset, eller gula änkan om du så vill. 

Jacqueline Kennedy föredrog champagnen Veuve Clicquot.

Det var inte bara Kennedy-familjen som drack lyxvin från Frankrike. Enligt boken sägs president Richard Nixon ha varit så svag för exklusiva vinet Château Margaux från 1966, att han till och med anlitade en servitör vid middagarna som serverade honom just detta vin, medan gästerna fick dricka ett billigare alternativ. Författaren själv menar dock att ryktet har förnekats av tidigare anställda vid Vita huset, men samtidigt varit ursprunget till att begreppet ”pulling a Nixon” uppstod. 

Richard Nixon (president 1969-1974) sägs ha druckit finare viner än sina gäster vid middagar. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Reagan gillade vin från ”hemstaten”

Självklart har flera presidenter också föredragit viner från hemlandet USA. Bland annat dracks det amerikanskt på första lunchen efter att Barack Obama valts till president 2009. En annan som verkligen gillade amerikanskt vin var 80-talets starke man Ronald Reagan.

Enligt Fred Ryans bok var den tidigare presidenten en riktig ambassadör för viner från Kalifornien, delstaten han själv varit guvernör för en gång i tiden. 

– En av president Reagans favoritviner från Kalifornien var Jordan Cabernet Sauvignon från 1976, och den serverades vid ett dussin evenemang, berättar författaren enligt vinsajten

Ronald Reagan (president 1981-1989) gillade bland annat viner från Kalifornien. Foto: ARNIE SACHS / ZUMA PRESS/IBL

Men precis som de andra presidenterna gillade även Ronald Reagan dyra franska viner, framför allt från Bordeaux. När presidenten och hustrun Nancy firade sin 33:e bröllopsdag ska de till exempel ha öppnat en riktigt sällsynt dyrgrip, en flaska Château Margaux från 1911. Det vill säga från den före detta presidentens födelseår. 

Château Margaux, dock inte från 1911, utan från 2009. Denna finns på Systembolaget för närmare 9800 kronor.

Källa: Wine Spectator 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande