Solnahotell tillverkar vin av druvor från Italien

Tio ton druvor har forslats från vingårdar i Italien till The Winery Hotel i Solna. Hotellet gör varje år sitt eget vin i hotellets vineri.

Foto: The Winery Hotel

Tio ton druvor har forslats från vingårdar i Italien till The Winery Hotel i Solna. Hotellet gör varje år sitt eget vin i hotellets vineri.

Åttahundra backar med druvor har nyligen landat i Solna för att sorteras, avstjälkas, pressas - och bli vin i The Winery Hotels vineri. 

Andra har också läst

September brukar betyda skörd i de italienska vindistrikten, bland annat Toscana. Men sedan ett par år tillbaka är det också skördetid i Solna varje år, bara ett stenkast från motorvägen. Det är The Winery Hotel som tillverkar sina husviner av druvor som forslas hit från italienska vingårdar, bland annar svenskägda gården Terreno i Toscana.

LÄS OCKSÅ: Tre röda fynd under 80 kronor  

– Skörden är årets viktigaste händelse på The Winery Hotel och berättar Mats Ruhne från vingården Terreno, som är på plats i Solna för att följa arbetet. 

Åttahundra backar med druvor ska nu tas om hand av hotellets vingårdsarbetare, det vill säga all personal på The Winery Hotel - även marknadschefen. 

 – Skörden är hårt arbete, men samtidigt en fantastisk upplevelse. Alla hjälper till, säger Mats Ruhne. 

Hur går det till att frakta druvorna så långt utan att de förstörs? 

– Utmaningen med att låta druvorna färdas från Italien till Sverige är att se till att de håller en god kvalitet under hela resan. Att de inte går sönder och börjar jäsa spontant redan under färden. Genom att välja druvor av god kvalitet som skördas varsamt och sedan packas lätt i backar, går det att frakta druvor under längre sträckor utan problem. Temperaturen i lastbilen håller konstant åtta grader vilket motverkar att den naturliga jästen på druvans skal tar fart och börjar leva, förklarar Mars Ruhne. 

Den totala mängden druvor är i år cirka tio ton varav den största delen av druvsorten sangiovese samt en mindre cabernet sauvignon. 

Foto: The Winery Hotel / The Winery Hotel

Sarah Djerf är marknadschef på The Winery Hotel, men deltar som vingårdsarbetare i skörden varje år.

LÄS OCKSÅ: 5 tips som gör vinresan till Toscana ännu härligare  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer