Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Vin>Rött vin

Publicerad 30 maj 2018 09:04

Så undviker du att få röda tänder när du dricker rött vin

1/2

Foto: Shutterstock

Att borsta tänderna innan man dricker rödvin kan vara förebyggande.

Att borsta tänderna innan man dricker rödvin kan vara förebyggande.

2/2

Foto: Shutterstock

Alla har vi någon gång fått röda tänder av att dricka rött vin. 

Men det finns enkla knep för att förebygga och undvika rödvinständer. 

Här är några tips!

Rödvinständer uppkommer av att rött vin innehåller pigmentproducerande ämnen som tillsammans med tanniner och syra ofta bildar missfärgningar på tändernas yta. Det är sällan en angenäm konsekvens av vindrickandet, men samtidigt svår att undvika. 

Ofta är fläckarna bara tillfälliga, men på längre sikt kan missfärgningar bli permanenta och orsaka skada. 

Så slipper du röda tänder

Men det finns faktiskt knep för att undvika och förebygga rödvinständer. Här är några tips.

Borsta tänderna innan du dricker vin

Experter rekommenderar att du borstar tänderna för att minimera mängden plack innan du dricker vin. Vinet fäster sig nämligen i plack. 

Skölja munnen med vatten

Att regelbundet skölja munnen med vatten då och då under drickandet av vin gör att fläckarna enklare försvinner. Dessutom återställer vattnet ph-balansen i munnen. 

Foto: Shutterstock

Ät ost till vinet

Ånej, vilket jobbigt tips, eller inte. Jo, ost och rödvin är inte bara en bra kombo sett ur ett mer kulinariskt perspektiv. Osten som innehåller mycket kalcium, gör det svårare för det röda vinet att fastna på tänderna. Även andra fiberrika livsmedel med låg sockerhalt kan hjälpa. 

LÄS OCKSÅ: 9 bästa vinerna till ost – expertens favoriter 

Vänta 30 minuter med att borsta tänderna efter sista glaset

Efter att du har druckit bör du vänta i alla fall en halvtimme eftersom din mun då är sur på grund av vindrickandet. Då kan du förhindra skada och låter emaljen återhämta sig. Att borsta för tätt inpå gör att man borstar runt i stället för att borsta bort, dessutom är emaljen mer känslig efter en måltid. 

 

Källor: Winespectator, Vitatanden