Nya Zeeland är känt för kraftfulla röda viner, men syrahvinerna från Hawke´s Bay bryter normen.
1 av 2: Nya Zeeland är känt för kraftfulla röda viner, men syrahvinerna från Hawke´s Bay bryter normen. Foto: Stock Adobe
Hawkés Bay på den norra öns östra kust är Nya Zeelands äldsta vinregion. Här görs i dag några av världens främsta syrahviner.
2 av 2: Hawkés Bay på den norra öns östra kust är Nya Zeelands äldsta vinregion. Här görs i dag några av världens främsta syrahviner. Foto: NZ Wines

Röda viner från Nya Zeeland som bryter normen

Många kanske mest associerar Nya Zeelands röda viner med med kraft och ek. Men i  Hawke’s Bay görs kvalitativ syrah med elegans och precision – och kvalitet nog att utmana världens främsta syrahregioner.

Hawke’s Bay, mitt på den norra öns östra kust, är Nya Zeelands äldsta vinregion; vissa producenter har närmare hundra år på nacken. I dag är det också landets näst största region totalt, men den största när det gäller rödvin i premium-segmentet. Och förutsättningarna är lysande för att producera rödpang av högsta klass: gott om soltimmar och samtidigt svala vindar från havet. Dessutom karaktäriseras regionen av fem floder som slingrar sig fram och bidrar med väldränerade grusjordar som påminner om Bordeaux. 

– Ett tydligt signum för Hawke’s Bay är det tydliga lyftet i syran. Även de mer extraherade och kraftfulla vinerna har en unik syra som balanserar upp och som ger finess och elegans. Både cab, merlot och syrah visar struktur och fräschör snarare än fruktdriven yppighet, säger Michael Henley, ordförande i samarbetsorganisationen Hawke’s Bay Wine.

Rödbäriga och peppriga viner 

Undertecknad håller helt och hållet med, och de viner som framför allt imponerar stort är syrahvinerna som överlag är snyggt parfymerade, rödbäriga, syrliga och skönt peppriga. 

– Vår stil av syrah påminner nästan om pinot noir i karaktären, med tydligt fokus på fräschör. Dessutom är syrah en uttrycksfull druva som är väldigt bra på att spegla sin växtplats, säger Michael. 

LÄS OCKSÅ: Syrah eller shiraz - en kraftfull favorit

Stora förändringar har gjorts i vinmakningen bara de senaste tio åren. Bland annat satsar man i dag mer på manuell skörd, mindre klarning, mer naturlig jäst, mindre malolaktisk jäsning och mer fransk än amerikansk ek. Tidpunkten för skörd är också avgörande för att få rätt uttryck i vinerna.

– Skördefönstret är stort i Hawke’s Bay så det gäller att vara på tå och verkligen plocka druvorna vid rätt tidpunkt för att få både ordentlig mognad och gott om syra. 

En anledning till Hawke’s Bays höga kvalitet och unika uttryck är också att de, jämfört med övriga Nya Zeeland, kommit ganska långt vad gäller subregional indelning. Gimblett Gravels är den mesta kända delen av Hawke’s Bay, en appellationsliknande sammanslutning – och registrerat varumärke – baserad på den karga grusjorden i området med samma namn. 

LÄS OCKSÅ: Nya Zeelands nationaldruva sauvignon blanc 

Ett djup och en stram struktur 

– Det är en mager och tuff jordmån som sätter mycket stress på rankorna, men det ger också en väldigt speciell koncentration i vinerna. Det finns ett djup och en stram struktur som är väldigt speciell, säger Michael Henley.

En annan subregion värd att hålla ögonen på är Bridge Pa Triangle, granne med Gimblett Gravels. Här består jordmånen mer av lera och sand över järnrikt grus och vinerna från triangeln har ännu mer fräschör och rödbärig energi, inte minst i syrahvinerna.

– Trots att områdena ligger nära varandra är stilarna klart olika. Gimblett Gravels är betydligt mer strukturerade i stilen, medan Bridge Pa ger mer florala och lätta viner, säger Michael Henley.

Både norra Rhône, sydöstra Australien och andra syrahregioner i världen får se upp – Hawke’s Bay har något stort på gång.

LÄS OCKSÅ: Därför gör unga vinländer succé 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!