En del pollenallergi reagerar även på vissa viner.
1 av 3: En del pollenallergi reagerar även på vissa viner. Foto: Adobe Stock
Rött vin innehåller generellt mer histamin än vita viner, en av anledningarna till en ökad känslighet.
2 av 3: Rött vin innehåller generellt mer histamin än vita viner, en av anledningarna till en ökad känslighet. Foto: Stock Adobe
Pollenallergi och känslighet mot histaminet i vissa viner har en koppling - men somlig druvor är mer allergivänliga än andra.
3 av 3: Pollenallergi och känslighet mot histaminet i vissa viner har en koppling - men somlig druvor är mer allergivänliga än andra. Foto: Adobe Stock

Pollenallergisk och känslig för vin - hur hänger det ihop?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Är det min pollenallergi som gör mig känslig för vin? 

Hej Gunilla. Jag är pollenallergiker och märker att jag reagerar starkare på vissa viner. Jag har hört att man kan välja druvsorter som inte är allergiframkallande (det är nästan bara röda viner jag är känslig för). Jag tar tacksamt emot tips! Hälsningar Danielle.

LÄS OCKSÅ: Dyrt och billigt vin - här är de största skillnaderna.  

Foto: MIKAEL SJÖBERG

Vinskribent Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej Danielle. Jag tror att det är många pollenallergiker som känner igen sig i din fråga. Dessvärre är det svårt att ge ett exakt svar på din fråga eftersom det skiljer sig från person vad man reagerar på. Men klart är att många reagerar på röda viner, som normalt innehåller mer histamin än vitt vin. Små mängder kan ge en reaktion, om du är känslig, eftersom alkoholen i vinet kan fungera som förstärkande. Rödviner som lagrats länge på fat innehåller generellt mer histaminer. Även tanniner som finns i röda, kraftfulla viner kan ge allergiska reaktioner. 

Mitt förslag är att du testar unga, lätta rödviner som inte lagrats på ekfat. Viner från Beaujolais av druvan gamay kan vara något att leta efter eller ståltankslagrade viner gjorda av pinot noir. Vänliga hälsningar Gunilla. 

LÄS OCKSÅ: Huvudvärk av vin? Det här kan vara orsaken 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!