Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Kvalitativa röda viner från Österrike är på frammarsch.
Kvalitativa röda viner från Österrike är på frammarsch.
Kvalitativa röda viner från Österrike är på frammarsch.
Kvalitativa röda viner från Österrike är på frammarsch. Foto: Shutterstock

Österrikes röda guld – lär dig mer om trendiga vinlandet

Nämn Österrike i ett vinsammanhang och de flesta tänker nog automatiskt på krispigt rena och friska vitviner. Men landet producerar också fenomenals rödviner på både inhemska och internationella druvsorter. Andreas Grube ger en snabb guide till de viktigaste röda skatterna och tipsar dessutom om fyra höjdare på Systembolaget.

Andreas Grube

Mineralisk, päronfruktig och vitpepprig grüner veltliner och citrusfrisk och krispig riesling. Javisst är det två av Österrikes allra mest magiska vintillgångar. I den här texten får dessa raringar däremot kliva åt sidan och i stället rullar vi ut den röda mattan för landets karaktärsfulla och mumsiga rödviner.

Zweigelt – en av de dominerande druvorna

Faktum är att ungefär en tredjedel av Österrikes totala vinproduktion består av röda viner, och av den tredjedelen består ungefär hälften av viner gjorda på druvan zweigelt. Druvan togs fram på 1920-talet (av en professor som hette just Fritz Zweigelt) och är en korsning mellan blaufränkisch och st. laurent, och det var framför allt efter andra världskriget som den fick sitt stora genombrott i Österrikes vinproduktion. Idag odlas den på alla håll i landet och görs i alla tänkbara stilar, från rosé via lätta bärdrivna röda gjorda att drickas unga till fullmatade och rejält ekfatslagrade pjäser gjorda för många år i källaren.

En viktig anledning till zweigelts popularitet är att den är hyfsat lätt att jobba med; den är tålig mot sjukdomar, ger rejäla skördar och fungerar fint både i varmare och lite svalare mikroklimat. 

Matmässigt är zweigelt en väldigt mångfacetterad och lättanvänd druvsort som fungerar att matcha med det mesta, från kyckling och fläsk till småplock och ostar. 

Ansågs inte vara fin nog

Österrikes andra storhet på rödvinssidan är som sagt blaufränkisch, en druva som man också hittar i olika lokala varianter även på många andra håll i Centraleuropa. Blaufränkisch ansågs länge inte vara ”fin nog” för druvrena viner utan har traditionellt sett mest använts i olika blends. På senare år har den däremot fått ett uppsving, inte minst i regionen Carnuntum där en grupp idoga och skickliga vinmakare gör ett starkt jobb för att återupprätta druvans rykte som endruvsvin. Resultaten är många gånger också fenomenalt lyckade med fräscha, silkiga och vackert parfymerade viner med försiktig fathantering.

– Så sent som på 1990-talet ville alla i Österrike göra viner som efterliknade och skulle kunna jämföras med Bordeaux, och blaufränkisch ansågs verkligen inte vara tillräckligt aristokratisk för det. Men det många inte tänker på är att pinot noir är en äldre släkting till blaufränkisch, och behandlar man druvan tillräckligt varsamt får man fram lite av den där förfinade silkigheten, berättade exempelvis vinmakaren Dorli Muhr i en längre intervju i ett tidigare nummer av Allt om Vin.

En tredjedel av landets vinproduktion består av röda viner. Här en vingård i regionen Wachau. Foto: Shutterstock

Österrike är på stark frammarsch 

Utöver dessa två storheter odlas också en hel del andra röda druvor, både internationellt kända sorter som cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot och pinot noir – som här ofta kallas blauburgunder –, samt mer lokala varianter som blauburger (också det en korsning framtagen av professor Zweigelt), blauer portugieser och roesler.

Ett som är säkert är att Österrike är på stark frammarsch vad gäller kvaliteten på röda viner. Den nya generationen vinmakare söker efter renare uttryck där växtplatsen får komma till tals, och det är också tydligt att man månar om den egna nationens och de enskilda regionernas säregna drag. 

Det är en spännande tid att få följa den röda vågen i Österrike!

Andreas Grubes tips på 4 riktigt bra röda österrikare på Systembolaget

2018 Domaene Gobelsburg Zweigelt, nr 79279, 139 kr (Beställningssortimentet)

Kryddigt, framfusigt bärigt och med en del fattoner. Schysst örtighet i avslutet.

2020 Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt, nr 5600, 119 kr

Inte ett rött, men ändå gjort på zweigelt. Karaktärsfullt och ruskigt bra på roséhyllan.

2017 Samt & Seide Prellenkirchen Blaufränkisch, nr 92291, 199 kr (Beställningssortimentet)

Namnet betyder sammet och siden, och det säger egentligen allt om det här vinet. Rent, snyggt, läckert.

2018 Markowitsch Classic Pinot Noir, nr 6695, 119 kr

Enkelt men trevlig pinot med gott om färska sommarbär och inslag av kanel och choklad.