1. Mas Janeil Le Petit Pas 2016 Frankrike (79687), 99 kronor
Systembolagets beskrivning: Kryddig smak med inslag av fat, björnbär, svarta vinbär, choklad, viol och lagerblad. Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött. Passar till: Lamm och nöt.
LÄS OCKSÅ: Champagne - lär dig om allt du behöver veta i en snabbguide
2. Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône 2015 Frankrike (71832), 99 kronor
Systembolagets beskrivning: Kryddig smak med inslag av fat, björnbär, lagerblad, hallon, muskot och peppar. Serveras vid 16-18°C till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött. Passar till: Fläsk, lamm, nöt.
3. Dão Casal Mor 2015 Portugal (12520), 59 kronor
Systembolagets beskrivning: Kryddig smak med inslag av blåbär, kryddpeppar, lagerblad, körsbär och örter. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött. Passar till: Lamm och nöt.
LÄS OCKSÅ: 10 budgetviner under 80 kronor
4. Montepulciano d'Abruzzo Umani Ronchi 2017 Italien (2337), 75 kronor (Testad årgång: 2016)
Systembolagets beskrivning: Bärig smak med inslag av skogshallon, blåbär, sötlakrits och örter. Serveras vid cirka 16°C till ljust kött. Passar till: Fågel, fläsk, grönsaker, buffémat.
5. Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2016 Australien (6253), 99 kronor
Systembolagets beskrivning: Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, svarta vinbär, plommon, kaffe, mynta, vanilj och mörk choklad. Serveras vid 16-18°C till smakrika, gärna grillade rätter av lamm- eller nötkött. Passar till: Lamm och nöt.
LÄS OCKSÅ: Så öppnar du din champagne med stil
6. Bilogía Los Frailes 2016 Spanien (2031), 99 kronor (Testad årgång: 2015)
Systembolagets beskrivning: Fruktig, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, lagerblad, björnbär, kanel och lakrits. Serveras vid 16-18°C till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött. Passar till: Fläsk, lamm, nöt.
7. Reyneke Vinehugger Cabernet Sauvignon Merlot 2017 Sydafrika (6455), 89 kronor
Systembolagets beskrivning: Mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av fat, svarta vinbär, skogahallon, örter och mjölkchoklad. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött. Passar till: Lamm, nöt.
Juryn bakom Årets Vinare är en samling erfarna provare och vinskribenter:
Alf Tumble, Anders Röttorp, Andreas Grube, Bengt-Göran Kronstam, Claes Löfgren, Gunilla Hultgren Karell, Håkan Larsson, Magnus Waern, Mats Hanzon, Mikael Mölstad, Nenne Wåhlander, Peter Axelsson, Sofia Ander, Sune Liljevall.