EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Ljus eller mörk färg på ditt rosévin – det är skillnaden

Det är en myt att de laxrosa vinerna är av en bättre sort, enligt experten.

Foto: Shutterstock

1 av 2

Håkan Larsson är en av Allt om Vins välkända vinexperter.

2 av 2

Vi dricker och köper stora mängder rosévin under våren och sommaren. 

På Systembolaget finns en uppsjö av olika sorter med helt olika färg.

Så vad skiljer dem åt och vilken typ av rosé är egentligen bäst – den ljusrosa eller den hallonröda. 

Experten Håkan Larsson reder ut frågan. 

Andra har också läst

En läsare av Allt om Vin ställde frågan som lär finnas på många andras läppar nu när rosévinet stor i full blom på Systembolagets hyllor. 

"Jag har en kompis som påstår att ljust rosa roséviner är av högre kvalitet än de mer hallonröda. Har han rätt? Johan O"

Och det är nog fler än signaturen "Johan O" som hört att den laxrosa varianten skulle vara av bättre sort. Men det är inte riktigt sant.

LÄS OCKSÅ: 9 bästa rosévinerna enligt expertjuryn

En myt att laxrosa roséviner är bättre

– Det har blivit en envis myt att de laxrosa vinerna är av en bättre sort. Men sanningen är att det finns höjdare och stolpskott bland båda sorterna. Ljust rosa viner är det klassiska i Provence, där vinerna dels görs huvudsakligen på druvan grenache, som inte tillhör de färgrikaste, dels skalen får ligga med musten och ge färg bara en kort stund. 

LÄS OCKSÅ: Bästa och sämsta rosévinerna på Systembolaget

Färg handlar om stil – inte kvalitet

Andra druvor som ger mer färg, som syrah eller cabernet sauvignon, ger ett annat resultat. Detsamma gäller om man förlänger macerationstiden (då skalmassan lakas ur)

– Då hinner skalen också ge ifrån sig en smula tanniner, vilket gör rosén kraftigare och mer rödvinslik. Så: det är en fråga om stil, inte kvalitet. Sant är dock att många av de småsöta, enkla och läskliknande roséer som finns ofta har en färg som hallonsaft - troligen kommer det felaktiga ryktet därifrån, förklarar Håkan Larsson. 

Så var det alltså med den saken. Kvalitet sitter i första hand inte i färgen.  

Svaret och frågan publicerades i Allt om Vin 6, 2018.