Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer
EXPRESSEN.SE

Guide: Matcha rosévin med rätt mat

Rosévin och mat hör ihop. Andreas Grube tipsar om vad som är godast tillsammans.

Foto: Adobe stock

1 av 2

Rosé är favorit som funkar perfekt till mat.

Foto: Adobe stock

2 av 2

Nej, rosévin är inte alls bara saftiga aperitifviner och något som ska serveras iskallt under varma försommarkvällar. Rosé är också bästa kompis med mycket i matväg. 

Andra har också läst

LÄS OCKSÅ: Expertjuryns 12 bästa rosévins-val!

Lätta roséer

De här friska och fräscha vinerna, som i stilen påminner mycket om vitviner, passar klockrent till mat som är lika fräsch och lätt i stilen som vinet. Sallader, grillad fisk eller skaldjur, kanske med ris eller grillade grönsaker som tillbehör.

Gourmetroséer/kraftigare roséer

Inte sällan från exempelvis Languedoc, Rhône-dalen eller Rioja. Otroligt användbara och mångfacetterade viner, som sitter lika bra till såväl grillad fisk, kyckling och lamm som till smårätter som ost, patéer och ostar.

LÄS OCKSÅ: Därför är rosévin egentligen rosa

Videoguide med Gunilla Hultgren Karell:

Nya världen-roséer

Rosé från den så kallade nya världen tenderar att bjuda på mer mogen bärighet, med dragning åt det söta hållet. Framför allt mycket användbart och gott om du har något kryddstarkt och hett på tallriken.

Rosébubbel

Självklart får vi inte glömma den här kategorin, och här är spridningen lika stor som bland de stilla roséerna: å ena sidan läskande och lätta viner som exempelvis rosécava, och å andra sidan mäktiga och ståtliga roséchampagner med djup och mognad. Här gäller samma principer som för de stilla vinerna. Ett lätt rosébubbel dricker du allra bäst till sallad, småplock eller charkbricka, medan en roséchampagne med fördel kan poppas till fisk, fågel och fläsk.

LÄS OCKSÅ: Gör din egen rosa sangria – enkelt recept