Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vinexperten Gunilla Hultgren Karell ger de bästa tipsen kring rosé på box

Experten: Tänk på det här när du köper rosévin på box

Att köpa rosévin som bag in box är smidigt och bra på flera sätt. 

Men innan du köper din låda med vin så finns det några viktiga saker att kolla upp. 

Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell förklarar och lär dig samtidigt om roséboxar från olika länder. 

Rosévin är som bekant hett under våren och sommaren när vädret är varmare i Sverige.

Extra populärt är det att köpa rosé som lådvin eller bag in box, då många tycker det är behändigt och smidigt om man dricker i större sällskap.

Kolla årgång och datum innan du köper rosé

Men för att få ut så mycket kvalitet som möjligt finns det några saker att tänka på innan du betalar för ditt vin på Systembolaget.  

– Det jag framför allt tycker man ska tänka på när man köper rosévin på box, det är att man köper den senaste årgången och kollar på tappningsdatumet så att det är så sent tappat som möjligt. För den här vintypen vinner verkligen på ungdom och fräschör, säger Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell. 

Förutom datumet kan det också vara värt att fundera på vilken stil man vill ha på sitt rosévin, och från vilket land det kommer. Gunilla Hultgren Karell tar upp Frankrike, Spanien och Sydafrika som exempel. 

– Det finns en hel del att välja på. Det finns de här sydfranska rosévinerna på box som funkar jättebra till sommarens alla bufféer. Sedan finns det en typ som kommer från Spanien, och de brukar vara lite mer smakrika i stilen. De passar jättebra om man till exempel vill ha rosévin till grillkvällen. Glöm inte bort Sydafrika. De sydafrikanska vinerna är torra och friska, och passar både som drink och till lite lättare sommarrätter, förklarar experten.