Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Färgen på ett rosévin kan variera från mycket ljus aprikosrosa till intensivt rubinröd.
Färgen på ett rosévin kan variera från mycket ljus aprikosrosa till intensivt rubinröd.
Färgen på ett rosévin kan variera från mycket ljus aprikosrosa till intensivt rubinröd.
1 AV 2
Färgen på ett rosévin kan variera från mycket ljus aprikosrosa till intensivt rubinröd.
Foto: Matilda Lindeblad
2 AV 2
Foto: Fotolia

Därför är rosévin egentligen rosa

Används rosa vindruvor för att göra rosévin? 

Vi har tittat närmare på produktionsprocesserna som ger rosévinet sin rosa färg.

Visste du att det alltid ingår blå druvsorter i receptet för ett rosévin och det är druvans skal som gör att vinet blir rosa? Färgen kan variera från mycket ljus aprikosrosa till intensivt rubinröd. Nyansen beror på druvsort, klimat och tillverkningsmetod. Rosévin tillverkas i alla vinproducerande länder men det mest kända kommer från Provence på franska rivieran.

Rosévin är en av de äldsta vintyperna som finns. Under antiken tillverkades det röda vinet ofta som ett rosé, mustens kontakt med skalen var kortare och vinet blev därför ljusare i färgen. Dessutom var det inte ovanligt att dryga ut vinet med lite vatten. Resultatet blev alltså ett rosa vin.

LÄS OCKSÅ: Champagne, prosecco och cava - det är skillnaden 

I takt med att romarna blev allt mäktigare blev vinerna allt mörkare då de föredrog sitt vin djuprött. Men, det fanns platser i Romariket där rosévinet fortsatte att dominera. Ett av dom var just Provincia Romana, nuvarande Provence.

Rosévin kan tillverkas på olika sätt och de fyra vanligaste sätten är:

1. Skalkontakt 

Det här är det mest traditionella sättet att göra rosévin på. Blå druvor krossas så att skalen har kontakt med druvjuicen under en kort period, ofta en till tre dagar. Vinets färg blir mörkare ju längre skalen har kontakt med musten. Musten pressas och skalen tas bort och jäser sedan precis som ett vitt vin.

2. Blandning 

Att blanda rött och vitt vin kan tänkas vara det absolut lättaste sättet att göra rosévin på. Men det är ett mycket ovanligt sätt att göra rosévin på och i många vinregioner är det faktiskt olagligt. Sedan 2009 är det tillåtet i Champagne och roséchampagne tillverkas i regel med denna metod.

3. Saignée (Franska för blödning) 

När vinmakaren vill tillverka ett mer koncentrerat rött vin sker ibland en såkallad ”avblödning” i ett tidigt skede av macerationen. Juicen som rinner av har en kort kontakt med skalen och är därför rosa. Det röda vinet som blir kvar har en högre andel druvskal i förhållande till must och blir därför kraftigare i stilen. Roséviner gjorda med saignée-metoden är alltså en restprodukt från rödvinstillverkning.

4. Avrinning 

Det här är en teknik som mest används i nya världen och innebär att vinmakaren ”rinner av” jäsande rödvinsmust. Rosévin tillverkat med den här metoden blir mörka i färg och kraftiga i smak.

5. Rosa druvor 

Det är mycket ovanligt men det finns en druvsort vid namn Sauvignon gris som faktiskt är lite rosa-aktig. Det är en klon av Sauvignon blanc och används för att göra rosévin, framför allt i Bordeaux och i Chile.

Fotnot: Artikeln publicerades först i magasinet Allt om Vin, maj 2017.