Därför är rosé och jordgubbar ofta en dålig kombination

Söta roséviner kallas ofta för drinkrosé.

Foto: Adobe Stock

1 av 2: Söta roséviner kallas ofta för drinkrosé.

Gunilla Hultgren Karell är en av Allt om Vins experter.

Foto: MIKAEL SJÖBERG

2 av 2: Gunilla Hultgren Karell är en av Allt om Vins experter.

Både rosévin och jordgubbar hör sommaren till. 

Men att kombinera de röda favoriterna är många gånger en dålig idé. 

Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell lär dig mer om söt drinkrosé och hur du matchar vinet och bäret på bästa sätt. 

Ämnen i artikel:

Det finns en rad olika varianter på rosévin – mörka, ljusa, torra och söta. 

Den lite sötare varianten av rosévin brukar ofta gå under namnet drinkrosé, och här har experten Gunilla Hultgren Karell ett serveringtips. 

– Man ska framför allt tänka på att servera de här lite sötare rosévinerna iskalla. Det vinner de på. Den här tydliga sötman dämpas litegrann och vinerna känns lite mer fräscha. 

LÄS OCKSÅ: Rosévin – 9 bästa flaskorna enligt expertjuryn

Jordgubbar och rosévin – inte alltid en bra kombination

Och på tal om drinkar. Ett snabbt och mycket enkelt sätt att skapa en svalkande sommardrink på är att lägga en jordgubbe i ett glas rosé. Men här finns det något mycket viktigt att tänka på när det kommer till valet av vin – om man inte vill att drinken ska smaka illa. 

Allt om Vins expert menar nämligen att jordgubbar och rosé är en dålig kombination om vinet är för torrt. 

LÄS OCKSÅ: Tänk på detta innan du köper rosé på box

– För jordgubbar är ganska söta i sig och har en syra, och tillsammans med torrt rosévin så blir det rena rama krocken. Det torra rosévinet uppfattas då som surt och inte så gott. Så ska man ha jordgubbar och rosévin så ska det vara söta roséviner, säger Gunilla Hultgren Karell. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer