Rosévinsintresset växer, och det finns allt mer bra kvalitet att tillgå.
Rosé – till så mycket mer än att bara skåla.
1 AV 2
Rosévinsintresset växer, och det finns allt mer bra kvalitet att tillgå.
Foto: Adobe stock
2 AV 2
Rosé – till så mycket mer än att bara skåla.
Foto: Adobe stock

Därför älskar vi rosé mer och mer

Rosévin har aldrig varit mer populärt och växer över hela världen.

Det finns allt mer bra roséer att välja på – och allt fler passar bra tillsammans med mat!

Här får du veta mer om den rosa favoriten.

Andreas Grube

LÄS OCKSÅ: Så lätt gör du rosa sangria med rosévin  

Rosévinstrenden fortsätter att booma med kraftfulla smällar som ekar över hela vinvärlden, inte bara här hemma i Sverige och Systembolaget utan också på den globala vinscenen – kanske allra mest i USA där rosékategorin växte med 53 procent bara under förra året. Mer än någon annan vinstil.

Men om man förr kunde höra kommentarer som ”rosévin fungerar till allt, men passar inte till något” är det just de mer matvänliga och ”seriösa”, om du ursäktar uttrycket, roséstilarna som är allra mest på framväxt i dagsläget. Konsumenterna har fått upp ögonen för den här typen av mer bredaxlad rosé, och många vinmakare jobbar på att få fram fler viner i den stilen.

Rosévin plus mat – en perfekt match

En övergripande term som ibland används om de här lite mer robusta roséerna är gourmetrosé, vilket också tydligt antyder att det handlar om viner lämpade för att kombineras med mat. Gourmetroséerna har gott om struktur, komplexitet och smakdjup, och påminner inte sällan mer om vanliga rödviner, ofta också toppade med mer eller mindre ekhantering.

LÄS OCKSÅ: Därför är rosévin rosa...

Elizabeth Gabay, brittisk Master of Wine som också skrivit boken Rosé: Understanding the Pink Wine Revolution, säger i en intervju med magasinet Wine Business International att rosévinet håller på att närma sig de röda och vita vinerna när det handlar om både komplexitet och lagringsduglighet.

– Roséer gjorda för lagring är väldigt intressanta. De flesta av oss ser en rosé som är ett år gammal och tänker att den nog bara kan användas i matlagning, så de flesta av oss får aldrig uppleva en rosé med mognad, menar hon.

Utbudet kommer att fortsätta öka   

Till skillnad mot många andra spår Elizabeth Gabay att rosévin kommer att minska i både volym och popularitet de kommande åren, men hon tror samtidigt att bredden och utbudet kommer att öka.

– Jag skulle önska att man kunde gå till en restaurang, titta på vinlistan och faktiskt kunna välja både en rosé med ålder och en rosé med rejäl fatlagring.

Men visst, det är inte bara gourmet-roséerna som gör sig snyggt till mat, även viner av mer lättklunkad och krispig stil kan fungera bra.

LÄS OCKSÅ: 12 bästa rosévinerna enligt expertjuryn