9 bästa rosévinerna enligt expertjuryn

Expertjuryn bakom Sveriges tyngsta vinpris Årets Vinare - röstade i slutet av 2018 fram en lista över det årets bästa rosévin.

Lagom till värmen plockar vi nu fram den exklusiva listan och bjuder på experternas 9 favoritflaskor med rosé som finns i Systembolagets fasta sortiment.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

1. 2017 Les Lauzeraies Tavel, Frankrike, nr 2724, 119 kr

Systembolagets beskrivning: Fruktig smak med inslag av granatäpple, mogna jordgubbar, persika och körsbär. Serveras vid cirka 10°C till grillade fiskrätter eller till rätter av ljust kött.

2. 2017 Minuty Prestige Rosé, Frankrike, nr 79353, 159 kr 

Systembolagets beskrivning: Bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, blodapelsin, hallon, lavendel och mineral. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller kyckling, eller till sallader. 

3. 2018 Mulderbosch Rosé, Sydafrika, nr 6077, 89 kr

Systembolagets beskrivning: Bärig, mycket frisk smak med inslag av mogna jordgubbar, hallon och blodapelsin. Serveras vid 8-10°C till sallader, till rätter av fisk eller kyckling eller som sällskapsdryck.

4. 2017 Domaine de Collavery, Frankrike, nr 2859, 92 kr 

Systembolagets beskrivning: Bärig, mycket frisk smak med inslag av vattenmelon, röda vinbär, färska örter och blodgrapefrukt. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck, till rätter av fisk eller fågel, eller till sallader.

5. 2017 Puy Chéri Syrah Rosé, Frankrike, nr 2209, 75 kr 

Systembolagets beskrivning: Bärig, ungdomlig smak med inslag av hallon, jordgubbar och blodgrapefrukt. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck, till fisk- och kycklingrätter eller till sallader. 

6. 2017 Les Fumées Blanches Rosé, Frankrike, nr 22138, 89 kr

Systembolagets beskrivning:

Bärig, mycket frisk smak med inslag av rabarber, örter, röda vinbär och citrus. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin, till rätter av fisk eller fågel, eller till sallader.

7. 2017 Valle Reale Cerasuolo Rosé, Italien, nr 2242, 89 kr

Systembolagets beskrivning: Bärig smak med inslag av hallon, nektarin, röda vinbär och citrus. Serveras vid 8-10°C till fiskrätter, sallader eller till kyckling, eller som sällskapsdryck. 

8. 2017 Grande Recolte, Frankrike, nr 75286, 129 kr

Systembolagets beskrivning: Bärig, mycket frisk smak med inslag av röda vinbär, jordgubbar, färska örter, smultron och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C till sallader, till rätter av fisk eller kyckling eller som sällskapsdryck. 

9. 2017 Tenuta Orestiadi Rosato, Italien, nr 3112, 75 kr 

Systembolagets beskrivning: Fruktig, ungdomlig smak med inslag av smultron, örter, persika och blodgrapefrukt. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till rätter av fisk eller kyckling, eller sallader. 

OBS! Ett antal viner i listan säljs numera på Systembolaget med ny årgång.

Juryn bakom Årets Vinare

Juryn som utser vinnarna i de olika vinkategorierna består av några av Sveriges mest erfarna vinskribenter och provare. Dessa personer har gemensamt att de regelbundet går på Systembolagets provningar för att hålla sig uppdaterade. 

Anders Melldén skriver för Svenska Dagbladet och magasinet Gourmet

Anders Röttorp är vinskribent på NTM-gruppen

Andreas Grube skriver för Allt om Vin och ingår i magasinets provningsgrupp 

Claes Löfgren är fotograf, skribent och vinprovare och återkommande medarbetare i Allt om Vin

Gunilla Hultgren skriver om vin för Allt om Vin och ingår i magasinets provningsgrupp 

Håkan Larsson är en välkänd vinprofil från Allt om Vin och medverkar regelbundet i magasinet. 

Karsten Thurfjell bevakar vinvärlden för Sveriges Radio och medarbetar i flera vintidningar

Linda Pérez skriver för Allt om Vin och ingår i magasinets provningsgrupp 

Magnus Waern skriver om vin för magasinet Allt om Mat 

Maria Collsiöö skriver om vin för magasinet Allt om Mat 

Marie Oskarsson skriver om vin för magasinet Allt om Mat 

Mikael Mölstad skriver om vin i Allt om Vin, Svenska Dagbladet och White Guide

Nenne Wåhlander skriver om vin i bland annat magasinet Lantliv

Per Bill är landshövding i Gävle och vinskribent på Dina viner 

Peter Axelsson skriver för Munskänken och Mas Amigos

Sofia Ander skriver om vin för Nya Wermlands-Tidningen, Din Vinguide och Dryckeslistan 

Sune Liljevall skriver om vin för Arbetarbladets och hela Mittmedia 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer