Rödvin kan hjälpa oss att överleva på Mars

Rött vin på den röda planeten – inom en snar framtid?

Foto: ©elenaed - stock.adobe.com

1 av 2: Rött vin på den röda planeten – inom en snar framtid?

Mars röda färg kommer sig av att planetens yta är täckt med järnoxid, och har ingenting med tanniner att göra.

Foto: ©Vadimsadovski - stock.adobe.com

2 av 2: Mars röda färg kommer sig av att planetens yta är täckt med järnoxid, och har ingenting med tanniner att göra.

Drömmen om Mars är nära att slå in. Men projektet att landsätta människor på den röda planeten är förenat med stora risker.

Nu visar forskning att rött vin kan hjälpa astronauter med uppgiften.  

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Att mänskligheten kommer att kolonisera Mars verkar mest vara en tidsfråga. NASA räknar med att landa en första bemannad expedition på planetens yta någon gång efter 2030, medan multimiljardären och entreprenören Elon Musk har lovat att förmögna Marsturister kommer att få sitt lystmäte redan 2024.

LÄS OCKSÅ: Så mycket kostar världens dyraste vin

Oavsett vilka som blir först så kommer en vistelse på Mars att innebära stora påfrestningar för människokroppen. Bland annat gör planetens lägre gravitation att skelett och muskler förtvinar i en alarmerande takt. Det problemet skulle kunna avhjälpas med ett dagligt intag av antioxidanten reservatrol, enligt en färsk forskningsrapport från Harvard Medical School, skriver decanter.com

Reservatrol förekommer naturligt i skalet till blåa vindruvor har och uppmärksammats i andra sammanhang för sina goda hälsoeffekter. Teoretiskt sett skulle ett glas rött vin alltså kunna hjälpa framtidens marsbesökare med anpassningen till den nya, ogästvänliga miljön. 

LÄS OCKSÅ: Så länge håller ett öppnat och oöppnat vin

Minst 505 liter om dagen

Rent praktiskt blir det lite knepigare. Enligt uppgift skulle det krävas att en människa drack mellan 505 och 2762 liter rödvin för att få i sig sett ett enda gram reservatrol. Den sortens konsumtion skulle förmodligen vara kontraproduktiv under rådande förhållanden. 

Dessutom har NASA:s astronauter alkoholförbud i tjänsten. Så har det sett ut de senaste 50 åren, alltsedan Buzz Aldrin sörplade i sig en mindre mängd rött vin i samband med den första månlandningen. Den religiöse Aldrin intog nattvarden alldeles innan Neil Armstrong klev ut ur månkapseln, så någon vinorgie var det inte fråga om. 

LÄS OCKSÅ: Missa inte Allt om Vins app - lättare att hitta gott vin

Hur det blir med vindrickandet på Mars kan bara framtiden utvisa. Forskare försöker nu lösa frågan om hur människokroppen kan tillgodogöra sig högre doser av reservatrol på ett enklare sätt. 

Att fylla en lastraket med miljontals liter vin skulle knappast vara kostnadseffektivt. 

 

Källor: decanter.com, thedrinksbusiness.com 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!