Rätt temperatur på ditt vin – stor guide

Alla viner har en idealtemperatur där det visar sina bästa sidor.

Foto: Fotolia/Montage

1 av 2

Ett elegant halvtorrt vitt vin blir olidligt när det bjuds ljummet, skriver Håkan Larsson.

Foto: Fotolia

2 av 2

Rött, vitt, rosé, mousserande och Champagne.

Alla viner mår bäst vid olika temperaturer.

Håkan Larsson ger dig några bra tumregler för att ditt vin ska smaka så gott som möjligt.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Alla viner har en idealtemperatur där de visar sina bästa sidor. Slarv med temperatur kan vara förödande: ett aldrig så elegant halvtorrt vitvin blir olidligt när det bjuds ljummet, en ädel röd bordeaux med sina garvsyror fastnar i munnen om den är för kall. För varmt rödvin blir å andra sidan jolmigt, medan ett iskallt vitvin gömmer sina behag i kölddimman.

LÄS OCKSÅ: Dofta och smaka - lär dig vinprovningens eget språk  

Här några tumregler för rätta temperaturer:

Mousserande vin: 8–12 grader. Halvtorra eller söta sorter 6–8 grader.

Sött och halvtorrt vitt vin: Kylskåpskallt, det vill säga 5–10 grader.

Torrt vitt vin: 10–14 grader. Alltför låg temperatur tillåter inte vinets dofter att blomma.

Rosévin: Torra sorter som torrt vitt vin, viner med sötma bjuds kallare.

Lättare rött vin: 14–16 grader. Till exempel ung beaujolais är som charmigast källarsval.

Medelfylligt och fylligt rödvin: 17–20 grader.

Starkvin: Madeira och rött portvin serveras vid samma temperatur som fylligt rödvin. Torr fino­sherry bjuds kylskåpskall medan oloroso och andra fylliga sorter kan serveras källarsvala.

Video-guide – så hittar du rätt temperatur på ditt vin där hemma: 

Kika också på experten Andreas Grubes snabba tips för att enkelt hittar rätt temperatur

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om vin oktober 2015.