Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer
EXPRESSEN.SE

Överblivet vin – släng det absolut inte

Bekämpa eld med eld! Vitt vin kan användas för att ta bort rödvinsfläckar.

Foto: SHUTTERSTOCK

1 av 2

Vin hjälper till att sätta i gång förmultningen i komposten och gör den rik på goda bakterier, vilket gör dina växter mycket gladare och friskare.

Foto: SHUTTERSTOCK

2 av 2

Har du svårt att veta vad du ska göra av vin som blivit över? Släng det inte! Det kan återvinnas på oändligt många sätt.

Här är vår snabbguide till hur du tar vara på vinslattarna. 

Andra har också läst

1. Spara en stund

Väldigt ofta tror vi att vin blir dåligt fortare än så sker. Prova vinet innan du vidtar dessa åtgärder. Med en så lätt gest som att stoppa i korken och förvara vinflaskan i kylen kan det hålla sig gott i över en vecka och ibland i upp till tio dagar. Argumentet att flaskvin måste drickas upp medan boxvin kan avnjutas långsamt är alltså ren och skär humbug.

2. Fixa vinägern

Det är lättare än du tror. Att göra vinäger tar tid men kräver egentligen inget som helst arbete från din sida. Ställ bara flaskan någonstans där den inte står i vägen och vänta tålmodigt. Om du inte orkar vänta förkortar en vinägermamma processen. Det är en rund platt amöbaliknande samling av bakterier med samma funktion som en surdegsmamma. Vinägermamman sätter effektivt igång processen med den rätta bakteriekulturen. Om det roar dig kan du även smaksätta den färdiga vinägern med olika sorters örter och sedan hälla över i fina små flaskor och ge bort i present.

Frys in vinet i kuber och använd sedan i maten vid behov.

Foto: SHUTTERSTOCK

3. Använd i maten

Risotto, grytor, pastarätter, såser och mycket annat kräver ofta en skvätt vin. Frys in vinet i kuber och använd sedan vid behov. Bästa sättet är att använda isbitspåsar eftersom vinet inte blir helt fruset på grund av alkoholen. Plasten förhindrar dessutom ytterligare oxidation.

4. Gör din egen glögg

Att koka sin egen glögg får kreativiteten att flöda. Här kan du verkligen gå loss med de kryddor som just din gom uppskattar allra mest. Med socker får vinet en längre hållbarhet och kryddorna gör att obehagliga smaker från oxidation försvinner. 

Du kan exempelvis baka brownies med choklad- och rödvinsfudge.

Foto: SHUTTERSTOCK

5. Förgyll bakverken

Det finns massor av smaskiga recept på både godis, kakor, isglass och bröd där vin är en viktig ingrediens. Ta till exempel choklad och rödvinstryfflar, brownies med choklad- och rödvinsfudge, vattenmelon och rosévinsgranité, isglass med smak av körsbär och merlot eller varför inte baka ett Pain au vin så som de gör i Alsace?

6. Ta bort fettfläckar

Ett gammalt husmorstrick för att ta bort fettfläckar är en blandning av vitt vin och bikarbonat. Behandla området, låt sitta några minuter och tvätta sedan bort. Fungerar både på tyg och andra ytor. 

7. Tvätta frukt och grönsaker 

En skvätt rött vin som blandats upp med vatten kan användas för att döda ovälkomna bakterier på frukt och grönsaker.

Nästa gång du tar ett bad, häll ett par glas rött vin i badvattnet.

Foto: SHUTTERSTOCK

8. Använd som hudvård

Det är inte för inte som vissa spabehandlingar innefattar ansiktsmasker med vin och druvextrakt. Rött vin sägs vara fuktighetsgivande på huden. Nästa gång du tar ett bad, häll ett par glas rött vin i badvattnet. Dess reparativa resveratrol och exfolierande vinsyra gör huden mjuk, desinficerad och smidig. Ett tips är att hälla upp ett glas till dig själv också att njuta av i badet. 

9. Trolla bort rödvinsfläckar 

Bekämpa eld med eld! Vitt vin kan användas för att ta bort rödvinsfläckar. Häll lite på fläcken, låt det dra i 10 minuter och skölj sedan med ljummet vatten. 

10. Bjud plantorna på vin

Häll några droppar vin i komposthinken och det kommer att aktivera bakterierna däri. Vin hjälper nämligen till att sätta i gång förmultningen i komposten och gör den rik på goda bakterier som ökar tillväxten. På så sätt gör du dina växter mycket gladare och friskare.