Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Långmyre Vineri på Gotland är en av Sveriges nyaste vingårdar. I dag finns ett trettiotal som är att räkna med.
Långmyre Vineri på Gotland är en av Sveriges nyaste vingårdar. I dag finns ett trettiotal som är att räkna med.
Långmyre Vineri på Gotland är en av Sveriges nyaste vingårdar. I dag finns ett trettiotal som är att räkna med.
Mattias Säfwenberg sadlade om från sjuksköterska till sommelier - och nu är han aktuell med en bok om svenska viner.
Mattias Säfwenberg sadlade om från sjuksköterska till sommelier - och nu är han aktuell med en bok om svenska viner.
Mattias Säfwenberg sadlade om från sjuksköterska till sommelier - och nu är han aktuell med en bok om svenska viner.
1 AV 2
Långmyre Vineri på Gotland är en av Sveriges nyaste vingårdar. I dag finns ett trettiotal som är att räkna med.
Foto: Martin Ridne
2 AV 2
Mattias Säfwenberg sadlade om från sjuksköterska till sommelier - och nu är han aktuell med en bok om svenska viner.
Foto: Marielle Stensson

Ny bok lyfter fram vin från Sverige

Vinerna som är gjorda i Sverige står sig fint och blir bara bättre och bättre. Det menar Mattias Säfwenberg, som skrivit en hel bok om den svenska vinproduktionen. 

Hur kom du på tanken att skriva en bok om svenskt vin?

– Jag har provat svenskt vin under mer än tio års tid och jag minns första gången jag testade ett vitt vin gjort av druvan solaris från en vingård i Skåne och tänkte ”gud vad gott! Det här med svenskt vin kan ju bli riktigt bra om utvecklingen fortsätter i rätt riktning.” På restaurangen där jag jobbar har vi många svenska viner och sedan fem år en årlig svensk vinmässa. Jag har dessutom under lång tid serverat gäster på restaurangen svenskt vin till maten och anordnat massor av provningar av svenska viner. Allt det sammantaget gjorde att jag ville dela med mig, jag ville få ut kunskapen och synliggöra svenskt vin för en större publik. En önskan är också att boken ska ge högre status och legitimitet åt svenskt vin. Det är fortfarande många som inte känner till att det produceras svenskt vin. Det kändes också rätt i tiden när lokalt och närproducerat får allt större betydelse.

Blev du överraskad av något under ditt arbete med boken?

– Nej, egentligen inte. Jag har fått så mycket positiv respons och hjälp av alla inblandade. Det är kul för mig och det är kul för svenskt vin. 

LÄS OCKSÅ: Stor Sverigeguide - de bästa vingårdarna från norr till söder 

Hur står sig svenskt vin i jämförelse med vin från andra mer klassiska vinländer, enligt dig?

– De svenska vinerna står sig bra och de bli bara bättre och bättre, det är inte lika stora variationer som det var tidigare, med allt färre viner som inte är korrekta. Svenska vinodlare är generellt mycket noggranna med tanke på det klimat vi har. Ibland skördas druva för druva för att de ska ha nått optimal mognad.

Svenska vinodlare är generellt mycket noggranna med tanke på det klimat vi har

Vilken vingård rekommenderar du att man ska besöka i sommar?

– Åh, det finns många! Jag har kuskat runt bland många men om jag bara måste säga en skulle jag säga Flädie Mat & Vingård i Lomma. Min femårige son, som hängt med mycket, älskar Murre från Klagshamn och skulle rekommendera ett besök där. Och så har vi Skepparps Vingård på Österlen, som är en mycket vacker vingård. Se där, det blev lite fler än en. Det är bara att ge sig ut.

LÄS OCKSÅ: Vin från Sverige - de bästa vinerna enligt experten 

Mattias Säfwenberg

Ålder: snart 50 år 

Familj: Hustrun Charlotte och fyra barn

Gör: Sommelier på Aludden Prôvidore i Lerum

Aktuell: Med boken Svenskt vin – en vinvärld som växer

Dricker helst just nu: Vitt, svenskt vin av solarisdruvan