Trender kommer och trender går. Oftast.
För ibland blir trender och fenomen bestående, tidlösa och en del av vardagen och samhället vi lever i - det vill säga något självklart som bara finns där.
En stark trend har under flera år varit så kallade naturviner. Att det är en trend blir tydligt då det är något som just nu mer än ofta diskuteras bland en ny generation mat- och vinentusiaster.
Andra tecken är att många barer gärna skyltar med att de har naturviner på vinlistan (det står ju knappast "vi har rött och vitt vin").
Men naturvinet är fortfarande i sin linda. Systembolagets utbud är till exempel fortfarande skralt.
Frågan är om naturviner är här för att stanna? Är det bara något för den tid vi lever i nu, eller något som kommer att bestå och i framtiden bli lika självklart som rött, vitt och rosé?
Experten svarar på frågan - vad är naturvin?
Oavsett är naturviner något som engagerar och faktiskt också tycks dela vinvärldens tyckare och sommelier.
Vi tog därför hjälp av Allt om Vins expert Andreas Grube för att reda ut några funderingar kring just naturvin.
Vad är naturvin egentligen?
– Det är ju en ganska svepande term som, något förenklat, handlar om vinmakning med så lite påverkan som möjligt. Det vill säga: man odlar ekologiskt eller biodynamiskt utan kemiska bekämpningsmedel, använder enbart naturlig jäst, filtrerar inte, använder inget eller minimalt med svavel, undviker (nya) ekfat, och så vidare. Allt för att få fram ett så rent och "naturligt" vin som möjligt.
Vad finns det för fördelar och nackdelar med naturvin?
– Fördelarna är så klart att det är ett sunt förhållningssätt att producera vin så naturligt som möjligt. Det ger en ren produkt, utan besprutade druvor och annat. Det kan ju också vara en väldigt härlig vinstil där frukten och ursprunget verkligen skiner igenom tydligt, utan att döljas bakom exempelvis ekfatstoner eller alltför hög alkohol. Nackdelen är att flaskvariationen ibland kan vara stor, bland annat på grund av att man inte använder svavel i samma utsträckning. Svavel fungerar ju både som konserveringsmedel och som stabilisator för vinet.
Varför är då naturvin något som verkar dela många sommelierer?
– Jag antar att det helt enkelt är en smakfråga, att vissa vurmar för den mer klassiska gamla-världen-stilen, medan andra vill ha det nya fräscha. Jag tror också att somliga kanske smakat trista naturviner och att de fått en motvilja till stilen på grund av det. Jag vet att somliga i krogbranschen också väljer bort naturvin på vinlistan för att de tycker att vinerna kan vara så varierande i kvalitet, vilket gör det svårt när man vill hålla konsekvent kvalitet.
Naturvin på Systembolaget
Systembolaget skriver bland annat:
Källa: Systembolaget
Vad tror du om den framtida marknaden för naturvin?
– Det råder delade meningar om det när man läser vinmedia, men personligen tror jag definitivt att naturvinets framtid är ljus. Hittills tycker jag att vinerna bara blivit bättre och bättre, mer och mer intressanta.
Och slutligen... vad är din personliga inställning till naturviner?
– Min inställning, oavsett vinstil, är alltid: är det gott så är det gott. Jag har druckit naturviner som varit magiska och jag har även provat vissa som varit helt bedrövligt trista. Jag tycker inte att det ena behöver utesluta det andra och dricker gärna Bordeaux ena dagen och sicilianskt naturvin nästa.