Så får du till den perfekta kombinationen av mat och mousserande vin.
1 av 2: Så får du till den perfekta kombinationen av mat och mousserande vin. Foto: Stock Adobe
Allt om vins expert tipsar om mousserande viner som matchar maten
2 av 2: Allt om vins expert tipsar om mousserande viner som matchar maten Foto: Stock Adobe

Tips på mousserande viner som matchar maten

Det är verkligen inte bara till buffé och lätta sallader som mousserande vin passar bra. Med rätt val av vin sitter det lika snyggt till sommarens grillklassiker, som till desserter. Andreas Grube ger dig ett par tumregler. 

Egentligen finns det väl inga dåliga tillfällen för ett glas bubbel? Under förfixet, till maten, eller som eftersläckare medan solen sjunker ner i havet i den ljumma kvällen. Magiskt! Men alternativen – både vad gäller stilar och pris – är många, så hur ska man tänka för att få till den perfekta kombinationen? 

Som vanligt är det du och dina smaklökar som vet bäst och som får bestämma, men här är några smarta tips att ha med sig i bagaget. 

LÄS OCKSÅ: Bästa boxarna till maten – experten tipsar 

Klassiskt buffébord med småplock?

Ska du duka upp ett klassiskt buffébord med allehanda småplock så är det ofta en bra idé att satsa på ett ganska lätt och fräscht bubbel som inte tar över för mycket utan som lyckas parera de olika smakelementen och ingredienserna. Cava i torr stil är här ett säkert kort, tycker jag, och här finns det viner i många olika prisklasser där den gemensamma nämnaren är citrustoner, gröna äpplen och örter. Även torr prosecco kan sitta fint.

Vad funkar till skaldjur då?

Skaldjur är en annan god vän till mousserande vin, och här beror vinvalet lite på om du ska äta dem färska eller tillagade, till exempel på grillen. Till färska skaldjur tycker jag att krispigt mousserande på övervägande delen chardonnay är det bästa, allra helst så klart en blanc de blancs-champagne. Bra, och mer plånboksvänliga, alternativ går att hitta på cava- och crémanthyllan. Ska du däremot grilla skaldjuren tycker jag att det är gott med lite fetare och bredare bubbel i mognare stil. Välj gärna ett vin med fokus på pinot noir och pinot meunier.

Foto: Stock Adobe

LÄS OCKSÅ: Bästa vinerna till matiga mackor – experten tipsar 

Kött då, kan man dricka bubbel till det med?

Absolut! Vad gäller nöt och lamm satsar jag oftast hellre på ett glas rött, men både kyckling och fläsk gör sig prima till mousserande. Här är tricket att utgå från tillagningsmetoden: ska du till exempel laga en kycklingrätt med gott om hetta passar det allra bäst med ett mousserande med aningen sötma, eftersom sötman hjälper till att runda av kryddigheten i maten. Vad gäller fläsk rekommenderar jag också gärna ett rosébubbel. Roséerna är generellt lite bredare och rundare i stilen, med större kropp och mer rödbärighet i smaken. Testa! 

Vad passar till efterätten?

Foto: Stock Adobe

Även som dessertvin gör sig mousserande vin toppen, och här är nyckeln till framgång att välja ett sött vin för att balansera upp sötman i maten. Chokladdoppade jordgubbar och champagne är förvisso exempel dekadent och charmigt – men i mina ögon bedrövligt som kombo, eftersom champagnen har så hög syra och lite socker. Jag skulle hellre satsa på till exempel en moscato d’asti, lambrusco eller brachetto d’acqui till bäriga efterrätter serverade med glass och choklad som tillbehör. Det fina med de mousserande vinerna är också att de ofta fungerar lika bra som fördrink som måltidsdryck, vilket gör att festen sömlöst glider vidare utan för mycket disk och plockande med mat.

Våga prova dig fram, och hitta just din favoritkombination!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!