Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer
EXPRESSEN.SE

Snart kan cannabis-bubbel bli verklighet

Snart legaliseras drogen i landet

1 av 3

Bubbel - snart med cannabis i stället för alkohol?

Foto: Adobe Stock

2 av 3

Växten med de karaktäristiska bladen har nu börjat odlas legalt i flera amerikanska delstater.

Foto: Shutterstock

3 av 3

Cannabis är legaliserat i flera amerikanska stater och blir nu tillåtet även i Kanada. 

Det öppnar upp en marknad för cannabisprodukter, vad sägs till exempel om cider och mousserande vin med cannabis? 

Det utvecklas just nu av ett företag i Kalifornien, rapporterar Forbes.

Andra har också läst

I oktober blir cannabis legaliserat i världens till ytan näst största land, Kanada, och drogen har redan vunnit mark i många amerikanska delstater. Även om en legalisering i Sverige är långt bort, inget av riksdagspartierna drev till exempel frågan i valrörelsen, är trenden i Nordamerika ändå tydlig.

Vad betyder det då för vintillverkarna? Ja, det ger ytterligare en dimension att använda när man ska få ihop ett vin. I alla fall tror cannabis-jordbruksföretaget Terra Tech och dryckesproducenten Valiente Group det. De har nu startat ett samarbete för att ta fram drycker med cannabis i.

Till en början ska de skapa en läsk, en margarita-mix, kolsyrat vatten, alkoholfri cider och alkoholfritt mousserande vin med cannabis i.

– Jag tror många kommer att byta från alkoholdrycker till cannabisdrycker, säger Terra Techs vd Derek Peterson till Forbes.

LÄS OCKSÅ: Prosecco – en snabbguide till det populära bubblet

Har tagit bort smak och lukt från cannabisoljan

Trots att det mousserande vinet inte innehåller alkohol ska det ha en smak som liknar champagne, enligt företaget. De planerar att starta storskalig produktion i Kalifornien för export till amerikanska delstater där cannabis är legaliserat, samt till Kanada.

För att göra så att cannabisbubblet fortfarande ska smaka bubbel har företagen utvecklat en teknik för att ta bort smak och lukt från cannabisoljan. Det ger en klar vätska som kan blandas i drycken utan att påverka smaken.

Trots potentiella biverkningar verkar cannabisdrycker bli vanligare när drogen legaliseras i stora delar av Nordamerika. För nästan ett år sedan köpte amerikanska Constellation Brands, som bland annat säljer Corona och Svedka vodka, en del av ett kanadensiskt marijuanabolag. Ambitionen var då att börja utveckla cannabisdrycker.

LÄS OCKSÅ: Ekologiskt vin - lär dig mer om ekosnacket