Skillnaden på champagne, prosecco, cava & annat bubbel
Vilka är egentligen skillnaderna på champagne, cava, prosecco och annat bubbel? Faktum är att de olika mousserande vinerna skiljer sig rejält från varandra när det gäller både tillverkningsmetoder, druvor och smak.
Här en enkel snabbguide.
Vissa anser att ”bubbel är bubbel” oavsett om det bara har sprutats kolsyra i vinflaskan eller om det står cava eller prosecco på etiketten. Andra anser att det inte finns något annat riktigt bubbel än ”äkta champagne”.
Men faktum är att det vimlar av sorter och varianter av mousserande viner från en rad olika länder. Alla av varierande kvalitet och med unika egenskaper.
Här är en enkel snabbguide över vad som skiljer några av dessa bubbelviner åt.
Champagne
Världens mest klassiska bubbel får bara göras i området Champagne i norra Frankrike. Ett svalt klimat och kritrik jordmån bidrar där till ett karaktäristiskt bubbel med tydlig syra.
Signifikativt för champagne är också den så kallade andra jäsningen i flaskan. Enkelt förklarat kan man säga att socker, jäst och ett stilla vin får jäsa en andra gång direkt i flaskan. Då bildas koldioxid som i sin tur omvandlas till kolsyra (bubblorna). Det kallas för champagnemetoden, eller traditionella metoden.
All champagne måste också ha lagrats minst 15 månader tillsammans med den jäst som sedan blir kvar i flaskan (jästfällningen).
Främst skapar man champagne av tre druvor - pinot meunier, pinot noir och chardonnay. Men även arbanne, petit meslier, pinot blanc och pinot gris får användas. Druvorna förekommer både enskilt och som blandning.
LÄS OCKSÅ: Lär dig allt om champagne i en enkel snabbguide
Cava
Spaniens populära motsvarighet till champagne är cava. Precis som det franska bubblet så görs även cava enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Minimikravet för lagring tillsammans med den jäst som sedan blir kvar (jästfällningen) i flaskan är dock bara nio månader, vilket är kortare tid än för champagnen.
Till skillnad från champagne så är inte produktionen av cava knutet till ett enda geografiskt område, utan produceras i sex tillåtna vinområden i olika delar av Spanien. Ändå sker större majoriteten av produktionen i Kataloniens Penedésdistrikt.
Cava som oftast görs i torr stil, har en medelhög syra och tillverkas huvudsakligen av druvorna macabeo (viura), parellada och xarel-lo, samt garnacha och monastrell. Numera är även champagne-druvorna pinot noir och chardonnay tillåtna.
LÄS OCKSÅ: Cava - lär dig mer om det spanska mousserande vinet
Prosecco
Med sin lite fruktigare smak och sitt relativt låga pris har prosecco på senare år blivit en internationell succé. I dag är det världens mest exporterade mousserande vin. Produktionen är knuten till nordöstra Italien och då främst till regionen Veneto där vinet görs av druvan Glera.
Till skillnad mot cava och champagne så tillverkas prosecco inte genom en en andra jäsning i flaskan, utan i första hand genom charmatmetoden med en andra jäsning i ståltank eller trycktank. Minimitiden är 30 dagar, men jäsningen kan också vara i flera månader. Det ska dock tilläggas att det i dag, i bland annat Conegliano och Valdobbiadene, finns flera producenter som gör prosecco enligt den traditionella metoden.
Om det står frizzante på etiketten så är det prosecco i lätt pärlande stil, och står det spumante så är det mer bubblor likt champagne och cava.
LÄS OCKSÅ: Prosecco – en mousserande succé
Crémant
Franskt bubbel som görs på samma sätt som champagne, det vill säga enligt den traditionella metoden. Men till skillnad från det kända bubblet så är det mousserande vin som kommer från andra franska vindistrikt som till exempel Loire, Alsace och Bourgogne.
Druvorna som används är ofta de som är populärast i respektive område. Därför kan en crémant uppträda i olika skepnader och i vissa fall vara fruktig, och i andra fall brödig och mer likna äkta champagne.
LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om crémant
Franciacorta
Mousserande vin från regionen Lombardiet. Kallas ibland för Italiens champagne. Mycket på grund av att den både görs på champagne-druvor och tillverkas med hjälp av traditionella metoden och lång lagring på jästfällningen. Regleringen av vinproduktionen kring franciacorta är till viss del hårdare än i Champagne.
LÄS OCKSÅ: Italienskt bubbel – mycket mer än bara prosecco
Cap Classique (MCC)
Champagne fast från Sydafrika? Nja, inte riktigt – men Methode Cap Classique är definitionen av mousserande vin från Sydafrika som framställs enligt traditionella metoden, det vill säga champagnemetoden. Vanligaste druvorna är pinot noir och chardonnay.
Sekt
Ser du att det står Sekt på etiketten så handlar det främst om mousserande viner från Tyskland och Österrike. Vinet görs med hjälp av olika metoder, men jäsning i ståltank i stället för på flaska är klart vanligast. Druvorna varierar och är många gånger importerade från länder som Italien och Frankrike. Står det Deutscher Sekt så finns det däremot vissa reglerade kvalitetsskillnader. Bland annat måste druvorna vara tyska.
LÄS OCKSÅ: Så mycket socker är det i champagne och annat bubbel
Asti
Asti Spumante är ett sött och lätt mousserande vin, ofta med toner av fläder och citrus, som produceras i norditalienska Piemonte av druvan muscat. Bubblet har ofta lite lägre alkoholhalt och är populärt till desserter med frukt och bär.
LÄS OCKSÅ: Engelskt bubbel i världsklass