1 av 3: Experten Maya Samuelsson berättar om prosecco
Tidigare hette druvan prosecco, men den har nu bytt namn till glera.
2 av 3: Tidigare hette druvan prosecco, men den har nu bytt namn till glera. Foto: Stuart Miller Photography
Det mousserande vinet tillverkas på ett annat sätt än exempelvis cava och champagne.
3 av 3: Det mousserande vinet tillverkas på ett annat sätt än exempelvis cava och champagne. Foto: ROBERTOPIERUCCI / FOTOLIA

Rekordbra prosecco-skörd efter varma sommaren

Det italienska mousserande vinet prosecco har med sin fruktiga smak och relativt billiga pris blivit omåttligt populärt i Sverige.

Årets skörd av glera-duvan, som används i drycken, har varit en av de bästa på länge. Goda nyheter för alla som gillar prosecco alltså.

Det populära bubblet tillverkas i vinregionerna Veneto och Friuli Venezia Giulia i nordöstra Italien. Där odlas druvan glera, och skörden har nyligen avslutats.

– Skörden inleddes sista veckan i augusti, och regnet tillsammans med de lägre temperaturerna som drog in efter den varma sommaren var precis vad vi hoppats på. Att vädret skiftade precis innan skörden har gett optimala förutsättningar, säger Roberta Mariani, ambassadör för Martini Prosecco, som är den största producenten av mousserande vin i Italien.

Varm sommar och regnig augusti perfekt för odlingen i Veneto

Att sommaren var så varm, men att det sedan blev kallare och regnigare i augusti, var perfekt för druvan. Enligt Roberta Mariani har förhållandet för att odla druvan varit närmast idealt.

– Det har precis gått en månad sedan slutet på årets skörd i Veneto-regionen och det är nu vi kan börja se resultaten, som är mycket positiva. Årets skörd blir en av de bästa vi haft”, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!